Moldova hivatalos nyelve a román lettA módosítás értelmében a moldáv nyelv kifejezést mindent törvényhozási dokumentumban a román nyelv kifejezéssel váltják fel.
Külföld

Moldova hivatalos nyelve a román lett

rtl.hurtl.hu

2023. március 16. 20:44

A módosítás értelmében a moldáv nyelv kifejezést mindent törvényhozási dokumentumban a román nyelv kifejezéssel váltják fel.

A moldovai parlament csütörtökön a kormánypárt képviselőinek támogatásával, egyszerű többséggel elfogadta az államnyelv új elnevezéséről szóló törvényt, amelynek értelmében az ország hivatalos nyelvének elnevezése immár nem moldáv, hanem román, írja az MTI.

Az alkotmánybíróság egyes előírásainak teljesítéséről szóló tervezetet második olvasatban a 101 tagú parlament jelen lévő képviselői közül 58-an szavazták meg.

A módosítás értelmében a moldáv nyelv kifejezést mindent törvényhozási dokumentumban a román nyelv kifejezéssel váltják fel. Ez vonatkozik az államnyelv, hivatalos nyelv és anyanyelv kifejezésekre is. Az alkotmányból pedig törlik az idejétmúltnak minősített latin átírás szerinti megfogalmazást. Az ellenzéki pártok élesen bírálták a döntést, amely szerintük ellentétes az alkotmánnyal, amelyben a moldáv nyelv elnevezés szerepel.

Alkotmánymódosítást nem egyszerű törvénnyel, hanem népszavazással vagy kétharmados többséggel lehet elfogadni

– hangsúlyozta Igor Voronin volt elnök, a Moldovai Köztársaság Kommunista Pártjának egykori első titkára a parlamenti ülésen.

Olesea Stamate, a parlament jogi, kinevezési és mentelmi bizottságának elnöke, a törvény egyik kezdeményezője a TASZSZ orosz állami hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a módosítást az alkotmányba is átvezetik.

A kormányzó Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) nem rendelkezik az alkotmánymódosításhoz szükséges támogatással, és egy népszavazás kimenetele sem garantált. A kezdeményezéskor a kormánypárti képviselők az alkotmánybíróság 2013-ban meghozott döntésére hivatkoztak, amely a románt nevezi meg az ország hivatalos nyelvének az 1991-ben elfogadott moldovai függetlenségi nyilatkozat alapján. Az alkotmányba viszont nem került be az új elnevezés.

Nyitókép: illusztráció / Pixabay

#Külföld#moldova#román#nyelv#hivatalos nyelv

Címlapról ajánljuk