Külföld

Törökország dönthetett a finnek NATO-csatlakozásának ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. március 15. 19:41

Várhatóan a két ország nem egyszerre fog belépni a szövetségbe.

Törökország és elnöke, Recep Tayyip Erdogan meghozta a döntését Finnország NATO-csatlakozásáról, amelyet pénteken jelentenek be hivatalosan a finn elnök látogatásakor, írja az MTI finn forrásokra hivatkozva.

A törökök remélik, ott leszek, hogy fogadjam a válaszukat, amikor bejelentik a döntésüket. Természetesen elfogadtam a meghívást, és elmegyek, hogy fogadjam a szándékuk bejelentését

– tudatta közleményében Sauli Niinistö finn elnök.

Az újraválasztásáért kampányoló török elnök, aki tavaly óta akadályozza Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, szerda reggel utalt arra, hogy pozitívan reagál a NATO-csatlakozással kapcsolatban Helsinkinek tett ígéretére.

Tiszteletben tartjuk az általunk tett ígéretet. Pénteken találkozunk az elnökkel, és megtesszük, amire az ígéretünk kötelez.

– mondta Recep Tayyip Erdogan.

   A Svédországgal 2022 májusában közösen beadott finn NATO-felvételi kérelmet a török parlamentnek kell ratifikálnia. A ratifikálás időpontja egyelőre nem ismert, nem tudni, hogy a május 14-re kitűzött törökországi választások előtt vagy után kerül rá sor. Svédország esetében bonyolultabb a helyzet, Törökország ugyanis egyebek mellett Svédországban élő kurd terroristák támogatásával vádolja Stockholmot.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök kedden ismerte el, hogy az elmúlt hetekben nőtt az eshetősége annak, hogy Finnországot előbb veszik fel a NATO-ba.

Törökország mellett egyedül még Magyarország nem bólintott rá skandináv országok csatlakozási kérelmére. Kedden az rtl.hu is megírta, hogy a magyar parlamenti ismét nem fog szavazni a kérdésben, már a sokadik halasztást javasolják a kormánypártok a svéd és finn NATO-csatlakozási döntés ügyében: eddig a március 20-i héten tervezték megtartani, most arra a hétre mégse hívnák össze a parlamentet, talán inkább a március 27-i, vagy az április 3-i héten lehet csak szavazás a NATO-bővítésről 

Nyitókép: Jens Stoltenberg és Recep Tayyip Erdogan a 2022-es madridi NATO-csúcson. – Fotó: EUROPA PRESS / A.Ortega.POOL via Getty Images

   

#Külföld#nato#finnország#törökország#ratifikáció

Címlapról ajánljuk