Külföld

28 embert műtött meg Romániában az olasz álsebész

rtl.hurtl.hu

2023. március 15. 20:00

Jogerősen három év és tíz hónap börtönre ítélte a bukaresti ítélőtábla.

Az Agerpres.ro információ szerint Matteo Politi olasz álsebészt jogerősen három év és tíz hónap börtönre ítélte a bukaresti ítélőtábla. Politit azzal vádolják, hogy 28 embert műtött meg magánklinikákon annak ellenére, hogy praktizálási engedéllyel rendelkezett volna. Az olasz állampolgárságú férfit

  • több rendbeli csalás
  • közokirat-hamisításra való közvetett felbujtás
  • és közokirat-hamisításban való bűnrészesség miatt ítélték szabadságvesztésre.

A börtönbüntetés mellett majdnem 12 ezer eurót kell fizetnie a sértetteknek anyagi kártérítés gyanánt. Kiderült, hogy az olasz álsebész összsen öt magánklinikán dolgozott, minden esetben plasztikai sebészként.

A bukaresti egészségügyi igazgatóság bocsátotta ki számára az úgynevezett orvosi alapnyilvántartási számot (bélyegzői számot).

– írja a lap.

Miután 2019 februárjában elkezdtek vizsgálódni vele kapcsolatban, megpróbálta elhagyni az országot, de feltartóztatták egy vasútállomáson és 2019 júniusáig előzetes letartóztatásban maradt, azután azonban szabadlábra helyezték.

A vádirat szerint Politi két orvost is átvert 2018-ban, álnéven mutatkozott be, azt mondta, hogy hamarosan egy saját magánklinikát nyit Bukarestben. Erre nem volt lehetősége, viszont az általa megkörnyékezett valódi orvosokat árvette, hogy béreljenek ki neki három hónapjra egy helyiséget.

2018-ban Politi hamis oklevelekre hovatkozva szerzett az országban praktizálási engedélyt, március 23-án pedig orvosi alapnyilvántartási számot is kapott.

Ugyanabban az évben március 22-én rávette az oktatási minisztériumi illetékes hivatalnokait a pristinai egyetemen szerzett orvosi diplomájának honosítására. Ez az okirat azonban hamisítvány volt, az olasz férfi nem végzett tanulmányokat a pristinai egyetemen, írja a lap.

Nyitókép: illusztárció / Pixabay

#Külföld#Matteo Politi#románia#olaszország#csalás#csaló#álsebész

Címlapról ajánljuk