Külföld

Beperelte volt felesége barátnőit egy texasi férfi, mert segítettek a nő abortuszában

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 18:49

Sms-ekre hivatkozik, amikből az is kiderül, hogy a nő aggódott amiatt, hogy a férfi kényszerítené, hogy vele maradjon, ha kiderül a terhessége.

Beperelt három nőt egy texasi férfi, mert segítettek abortusztablettát szerezni azóta elvált feleségének – írja a BBC.

Marcus Silva egymillió dollár kártérítést követel volt felesége barátnőitől azokra az sms-ekre hivatkozva, amikben tavaly a várandós nőnek azt javasolták, hogy forduljon az Aid Access nemzetközi szervezethez, ami diszkrét postai küldeményben juttat el abortusztablettát azoknak, akik máshogy nem jutnának hozzá. Az üzenetekből az is kiderül, hogy a nő aggódott amiatt, hogy Silva kényszerítené őt, hogy vele maradjon, ha kiderül a terhessége.

A nő 2022 májusában adta be a válókeresetet. Júliusban tudta meg, hogy várandós, azután, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság eltörölte a nők abortuszhoz való alkotmányos jogát, de egy hónappal azelőtt, hogy hatályba lépett volna az a törvény Texas államban, ami akár életfogytiglani börtönnel is sújthatja a terhességmegszakítást.

Az állam törvényhozása már 2021-ben elfogadott egy törvényt, ami a legtöbb esetben illegálissá tette az abortuszt a terhesség hatodik hetét követően, és felhatalmazta az állampolgárokat, hogy bárkit bepereljenek, aki közreműködik terhesség megszakításában. Marcus Silvát a bíróságon Briscoe Cain, a texasi képviselőház republikánus tagja és Jonathan Mitchell képviseli, aki korábbi főügyészként segített az egyik abortuszt tiltó jogszabály megalkotásában.

Mint arról beszámoltunk, múlt héten öt nő perelte be Texas államot, mert az abortusztilalom veszélyezteti az egészségüket.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#texas#abortusz#abortusztilalom#per#abortusztabletta

Címlapról ajánljuk