Külföld

Az orosz állami tévé egyik műsorvezetője arra utalgatott, hogy a britek mókusevésre szorulnak, mert minden pénzüket katonai segélyre költik

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 14:18

A britek reagáltak: egyébként nincs a mókusevéssel semmi baj. 

Egy orosz állami televízió műsorvezetője a múlt héten azt sugallta, hogy az Egyesült Királyságban az emberek kénytelenek mókusokat enni, mert országuk annyi pénzt költ az Ukrajnának nyújtott katonai segélyre.

Ma kiderült, hogy az Egyesült Királyság egyes éttermekben mókusokat szolgálnak fel

– mondta Olga Szkabajeva a 60 perc című orosz hírműsorban Anton Gerascsenko ukrán belügyminisztériumi tanácsadó fordítása szerint.

„Tekintettel arra, hogy a parkokban rengeteg állat van, miért ne lehetne megenni őket, figyelembe véve az élelmiszerhiányt [Nagy-Britanniában]… az ország nem hátrál meg és továbbra is segítenek Zelenszkij ukrán elnöknek a fegyverszállítással. Vagyis mókust fognak enni, de továbbra is szállítanak fegyvereket” – magyarázta Szkabajeva, aki Oroszország egyik legjelentősebb propagandistája, és gyakran képvisel szélsőséges álláspontokat az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Az Egyesült Királyság Ukrajna egyik legkorábbi és legjelentősebb támogatója Oroszország inváziója óta, kiképzést, katonai és humanitárius segélyt is nyújtott már. Az Egyesült Királyság 2023 februárjáig 2,7 milliárd dollár értékű katonai segélyt vállalt.

Tény, hogy az Egyesült Királyságban is hiány van bizonyos importált friss gyümölcsökből és zöldségekből, amit egyébként a globális időjárási viszonyoknak, az áramáraknak és a Brexitnek tulajdonítanak, hívja fel a figyelmet az Insider, ugyanakkor arról is ír, hogy a műsorvezető egy kis természtvédelmi csoport hírét használta fel eltérő kontextusban a műsorában. 

A délnyugat-angliai Exmoor Squirrel Project március elején került a címlapokra azzal a javaslattal, hogy a szürke mókus kerüljön fel néhány helyi étterem étlapjára.

A csoport az ország őshonos vörös mókusainak megőrzéséért kampányol, amelyek veszélyeztetettek a nem őshonos invazív fajnak tekintett szürke mókus erős jelenléte miatt.

Nem valószínű, hogy a britek a közeljövőben mókusevésre kényszerülnek, de ha mégis szükség lenne rá, Phil Vickery, az ITV This Morning című sorozatának állandó séfje szerint vannak rosszabb lehetőségek is. A Timesnak elmondta, hogy a mókus íze a nyúl „finomabb változata”, „édes, világos színű és finom textúrájú”, és fűszerekkel megfőzve kellemesen fogyasztható – idézi Vickeryt az Independent.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#oroszország#egyesült királyság#orosz-ukrán háború#mókus#éhezés#fegyverszállítás#ukrajna

Címlapról ajánljuk