Külföld

Börtönbe kerülhet a lengyel metálzenész, mert rátaposott Szűz Mária képére

rtl.hurtl.hu

2023. március 13. 20:42

Ultrakonzervatívok perelték be a Behemoth frontemberét.

Ismét bíróság elé kell állnia a lengyel Behemoth metálzenekar frontemberének, mert 2019-ben egy olyan fotót tett közzé, amin rátapos egy Szűz Máriát ábrázoló képre – írja a hvg.hu a Rockbook nyomán.

A Notes from Poland cikke szerint Adam „Nergal” Darskit vallásos érzelmek megsértésével vádolják, ami Lengyelországban két év börtönnel büntethető. Az Ordo Iuris ultrakonzervatív csoport és a Patrióta Társadalom nevű szervezet jelentette fel azt állítva, hogy a zenész megsértette négy személy vallásos érzelmeit, köztük a lengyel kormánypárt egy helyi politikusáét.

Nergalra előbb 1,4 millió forintnyi bírságot szabtak ki, majd fellebbezést követően a bíróság azt állapította meg, hogy a kifogásolt kép kizárólag a zenész saját közösségi felületein jelent meg, amelyeken szerepelt az a figyelmeztetés, hogy tartalmuk sértheti egyesek vallási vagy egyéb meggyőződését. Az ultrakonzervatívok azonban fellebbeztek, így hamarosan új tárgyalást tűznek ki.

Nergalt korábban már megvádolták amiatt, mert egy koncertjén elpusztított egy Bibliát, egy másik fellépésén pedig kereszteket égettek. A lengyel címer megbecstelenítése miatt is eljárás indult ellene és két másik személy ellen, mert a nemzeti jelképet szarvakkal, koponyákkal, kígyóval és fordított kereszttel dekorálták ki. Ezekben az ügyekben a zenészt felmentették.

Nyitókép: Per Ole Hagen/Redferns

#Külföld#lengyelország#szűz mária#behemoth#per#vallásgyalázás

Címlapról ajánljuk