Külföld

Oroszország által támogatott összeesküvést akadályoztak meg Moldovában a rendőrség szerint

rtl.hurtl.hu

2023. március 12. 16:27

A helyi rendőrkapitány szerint az oroszok pénzért keltettek zavargásokat.

Oroszország által támogatott csoportok zavargásokat szító összeesküvését akadályozták meg Chisinauban vasárnap a moldovai Nyugat-barát kormány elleni tüntetésen, írja az MTI a moldovai rendőrség közlése alapján.

Viorel Cernauteanu országos rendőrfőkapitány sajtótájékoztatóján azt mondta: „néhány orosz állampolgárnak 10 ezer dollárt ígértek azért, hogy tömeges zavargást szítsanak Moldova destabilizálása céljából egy fővárosi tüntetésen”. A megbízókat nem nevezte meg, de azt mondta, hogy hét embert vettek őrizetbe az ügyben.

Emellett az ellenzéki megmozduláson 54 tüntetőt állítottak elő, köztük 21 fiatalkorút „gyanús viselkedés”, illetve tiltott tárgyak, egyebek között egy kés birtoklása miatt. Az utóbbi hetekben több kormányellenes megmozdulás is volt Moldovában, amelyeket a Mozgalom a Népért nevű csoport szervezett meg. Ez utóbbit az oroszbarátnak tartott, ellenzéki SOR párt támogatja, amelynek hat képviselője van a 101 fős moldovai törvényhozásban.

A megmozdulások résztvevői egyebek között azt követelik, hogy a chisinaui kormány vállalja át teljesen a télen keletkezett lakossági energiaszámlák kiegyenlítését, s hogy Moldova „maradjon ki a háborúból”. Ismét lemondásra szólították fel Maia Sandu elnököt.

A rendőrségi bejelentés előzménye, hogy a napokban az amerikai hírszerzés figyelmeztetett: Oroszországhoz köthető szereplők felkelés kirobbantására használhatják fel a tavaly június óta európai uniós tagjelölt országban a magas energiaárak miatti tiltakozásokat.

A rendőrség szerint vasárnap négy pokolgépes fenyegetés is történt az országban, köztük egy olyan, amely a nemzetközi repülőteret érintette. Ezeket is a 2,6 millió lakosú állam destabilizálását célzó akciónak minősítették. A határőrség szintén vasárnap közölte, hogy a múlt héten 182 külföldinek tiltották meg a beutazást, köztük a Wagner orosz biztonsági magáncég egyik eltételezett képviselőjének.

Korábban arról írtunk: Vlagyimir Putyin érvénytelenítette a Moldova szuverenitását elismerő rendeletet. A moldovai külügyminisztérium erre azt közölte, hogy tanulmányozza a dokumentumot.

Nyitókép: MTI/AP/Aurel Obreja

#Külföld#oroszország#moldova#rendőrség#zavargás#összeesküvés

Címlapról ajánljuk