Külföld

Rakéták csapódtak be Kijevben és több más ukrán városban, hetek óta nem támadtak ilyen hevesen az oroszok

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 6:38

Lakóházakat és áramszolgáltató rendszereket ért támadás szerte az országban. 

Legalább két ember meghalt Kijevben, miután csütörtök reggel több orosz rakéta csapódott be az ukrán fővárosban, aminek 15 százalékában szünetel az áramszolgáltatás – közölte a város polgármestere. Emellett a lakosok negyven százaléka fűtés nélkül maradt. Vitalij Klicsko közlése szerint a vízszolgáltatás normálisan működik.

Közben szerte Ukrajnában rakétatámadásokról számoltak be. A Fekete-tenger partján álló Odesszában és Harkivban is lakóházakat és áramszolgáltató létesítményeket lőttek az oroszok, és mindkét városban áramszünetekről számoltak be. Harkivban a katonai vezetés közlése szerint legalább 15 rakéta csapódott be, arra kértek mindenkit, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

A Sky News értékelése szerint három hete nem indítottak ilyen intenzív támadást az oroszok.

Közben a rakétatámadások elvágták az elektromos hálózatról a zaporizzsjai atomerőművet. A létesítményt működtető cég közlése szerint 18 dízelgenerátor biztosítja az erőmű áramellátását, hozzátéve, hogy tíz napra elegendő üzemanyaguk van az erőmű működtetésére – írta a Guardian.

Nyitókép: Lányok sétálnak az orosz támadások során megrongálodott lakóépületek között az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő Irpinyben 2023. február 26-án. Fotó: MTI/AP/Thibault Camus

 

#Külföld#kijev#odessza#harkiv#rakéta#rakétatámadás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk