Külföld

"Orosz barbárság" – hetek óta nem látott ilyen rakétatámadást Ukrajna

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 11:14

Az oroszok több olyan rakétát is használtak a támadássorozatban, amit az ukrán légvédelem nem tud lelőni. Köztük hiperszonikus rakétákat, amikből hetet lőttek ki a támadók.

Legalább kilenc ember meghalt, és többen megsebesültek Ukrajnában, miután csütörtökre virradó éjszaka hetek óta nem látott rakétatámadás-sorozatot indított Oroszország. Ukrán tisztségviselők közlése szerint a támadásokat civil célpontok ellen hajtották végre. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közlése szerint nem volt katonai célja az orosz támadásnak, az jellemzése szerint „csak orosz barbárság” volt, és hozzátette:

Eljön a nap, amikor Putyint és társait egy különleges törvényszék fogja felelősségre vonni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy az oroszok semmi mást nem tudnak csinálni, csak „a civileket terrorizálni”, és a támadást úgy jellemezte, mint „az ukránok megfélemlítésére tett kísérlet”. 

Az ukrán légierő kijevi parancsnokságának szóvivője kijelentette:

Nem emlékszem, hogy láttam volna ilyen támadást eddig.

Jurij Ihnat közölte, hogy az oroszok több olyan rakétát is használtak a támadássorozatban, amit az ukrán légvédelem nem tud lelőni. Köztük hiperszonikus rakétákat, amikből hetet lőttek ki az oroszok Ukrajnára.

Az ukrán vezérkari főnök közlése szerint Oroszország 81 darab rakétát lőtt ki Ukrajnára, több különböző típust, több különböző repülőgépről, és emellett nyolc iráni drónt is használtak a támadásra. Valerij Zaluzsnyij elmondta, hogy 44 rakétát és nyolc drónt sikerült megsemmisítenie az ukrán légvédelemnek.

Kijevben, ahol a beszámolók szerint hét órán át tartó a légvédelmi riadó, három ember sebesült meg. 

Az első hírek még arról szóltak, hogy halottjai is vannak a támadásnak. Az ukrán fővárosban élők negyven százaléka maradt fűtés nélkül a támadások miatt. 

Lviv régióban legalább öt ember halt meg az esti rakétatámadásokban. A Lviv városáról keletre található Zolocsiv településen három férfi és két nő halt meg, amikor a házukba rakéta csapódott. A kialakult tűzben három lakóház égett le. A pusztításról drónfelvétel készült. 

 

Herszonban három ember halt meg, akik egy tömegközlekedési megállóban voltak, amikor az egyik rakéta becsapódott oda – közölte az ukrán elnök kabinetfőnöke. Harkivot 15 rakétatalálat érte a helyi tisztségviselők közlése szerint, amik a „kritikus infrastruktúrát” célozták, és a város áramszolgáltatás nélkül maradt. Szintén támadás alá került Odessza kikötővárosa, ahol villamossági létesítményt lőttek. 

Közben áramellátás nélkül maradt a zaporizzsjai atomerőmű, aminek az összes vészhelyzeti dízelgenerátorát aktiválták, miután a rakétatámadások miatt megszakadt az összekötettése az ukrán elektromos hálózattal – közölte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA). A szervezet kiemelte, hogy ez már a hatodik ilyen alkalom, hozzátéve, hogy „egy idő után el fog fogyni a szerencsénk”, utalva arra, hogy az ilyen esetek atomkatasztrófával fenyegetnek. 

Nyitókép:Belgorod térségéből fellőtt orosz rakéták a kelet-ukrajnai Harkivból fényképezve 2023. március 9-én hajnalban. Fotó: MTI/AP/Vadim Belikov

#Külföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#rakéta#rakétatámadás

Címlapról ajánljuk