Külföld

Frankfurtban akart lövöldözni az a 18 éves férfi, akit megállítottak a német rendőrök, amikor épp Irakba tartott

rtl.hurtl.hu

2023. március 9. 20:43

Már tavaly házkutatást tartottak nála, de nem volt bizonyíték arra, hogy terrorcselekményre készül.

Terrortámadást akart elkövetni Frankfurtban az a 18 éves férfi, akinek letartóztatását csütörtökön jelentették be a német hatóságok. A marokkói származású, de német állampolgárságú és ott felnőtt fiatal az ügyészség szerint azt is tervezte, hogy Irakba utazik, és ott csatlakozik az Iszlám Állam terrorszervezethez – írta a Deutsche Welle.

A rendőrség szerint gépfegyveres támadást akart elkövetni Frankfurtban, a lehető legtöbb embert megsebesítve. Emellett az interneten kutakodott robbanószerkezetekkel és távirányítású detonátorokkal kapcsolatos információk után. Egy hosszú szúrófegyvert is szerzett, amit szülei garázsában tartott.

Tavaly augusztusban házkutatást tartottak nála, amelynek során számítógépes adathordozókat foglaltak le. Ezeken egyebek mellett az Iszlám Állam zászlaját, illetve kivégzéseket tartalmazó képeket találtak. Ám nem tartóztatták le rögtön, mert nem volt bizonyíték arra, hogy terrorcselekményre készülne.

A hatóságok szerint a fiatal férfi elhalasztotta terveit, mert félt attól, hogy rátalálnak, és azt is gyanítják, hogy pénz hiányában nem sikerült lőfegyverhez jutnia. A gyanú szerint március 8-án akart elindulni Irakba, de a rendőrök aznap megállították, amikor autójával az osztrák határ felé tartott, és őrizetbe vették.

Nyitókép (illusztráció): Nicolas Armer/picture alliance via Getty Images

#Külföld#németország#terrorizmus#frankfurt#lövöldözés#irak

Címlapról ajánljuk