Külföld

Friss nőnapi felmérés: minden tizedik ember elutasítja a nemek közötti egyenlőséget

rtl.hurtl.hu

2023. március 7. 10:40

A magyarok borúlátóak.

Világszerte a felnőtt lakosság körülbelül fele (53%) gondolja úgy, hogy a nemek közötti egyenlőség a nők és a férfiak számára egyaránt hasznos lenne, minden tizedik ember (11%) ugyanakkor azt vallja, hogy a valódi egyenlőség igazából senkinek nem válna a javára, derül ki az Ipsos nőnapi felméréséből

55%-os többség hiszi, hogy még életében megvalósul a teljes egyenjogúság. A magyarok másképp gondolkodnak, jóval szkeptikusabbak a kérdést illetően (37% egyetértés).

Minden második világpolgár (51%) szerint a mai fiatal nőknek jobb életük lesz, mint az előző generáció női tagjainak volt. Ezzel szemben Magyarországon a relatív többség úgy gondolja, hogy rosszabb – és ez az arány 2019 óta erősödött (négy éve 39%, idén már 43%).

A hazai háztartásokban és munkahelyeken a legritkább esetben kerül elő beszédtémaként a nők egyenjogúsága vagy a gender kérdés, ezzel együtt honfitársaink a világátlagnál jóval kevésbé hiszik úgy, hogy bármit tehetnének a nők egyenlőségéért, áll a felmérésben.

A vizsgált 32 nemzet közül a japán és dél-koreai mellett a magyar lakosság érzékel legkevésbé szexizmusra vagy zaklatásra utaló jeleket a mindennapokban. Ezekre a jelenségekre a fiatalabb generációk tagjai tűnnek különösen érzékenynek.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Külföld#nőnap#egyenjogúság#gender#nemek

Címlapról ajánljuk