Külföld

Könnygázzal oszlatták a tüntetőket Tbilisziben, miután az elbukott magyar civiltörvényhez hasonló jogszabályról döntött a grúz parlament

rtl.hurtl.hu

2023. március 7. 19:41

A miniszterelnök külföldi ügynökökről és idegen országok szolgálóiról beszélt.

Könnygázzal oszlatták a rendőrök a tüntetőket Tbilisziben azután, hogy a grúz parlament támogatta azt a törvényjavaslatot, amely „külföldi ügynöknek” bélyegzi azokat a civil szervezeteket, amelyeket legalább ötödrészben külföldről finanszíroznak.

Magyarországon 2021-ben töröltek el egy hasonló jogszabályt, miután az előző évben az Európai Unió Bírósága megállapította, hogy az sérti az uniós jogot. A külföldről támogatott civileket idegen ügynökként feltüntető törvényt korábban Oroszországban fogadtak el, és az uniós és amerikai zászlókat lobogtató grúz tüntetők is azt kiabálták, hogy „nem az orosz törvényre”.

A berlini látogatáson tartózkodó grúz miniszterelnök azt mondta, hogy a törvényjavaslat megfelel az európai és nemzetközi elvárásoknak. „Az országunk jövője nem múlhat külföldi ügynökökön és idegen országok szolgálóin” – közölte.

A kormánypárti jelöltként megválasztott grúz elnök ugyanakkor közölte, hogy meg fogja vétózni a törvényt, ami szerinte veszélyezteti a grúz EU-csatlakozás kilátásait. A parlament viszont felülbírálhatja az elnöki vétót.

Már több mint hatvan civil szervezet és médium jelezte, hogy nem fog eleget tenni a törvénynek, ha az hatályba lép – írja a Reuters, hozzátéve, hogy az elmúlt években sokan bírálták Grúziát amiatt, hogy autoriter irányba tart. Az Európai Unió az elakadt politikai és igazságügyi reformokra hivatkozva nem adta meg az országnak a tagjelölti státuszt.

Nyitókép: David Mdzinarishvili/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#grúzia#tüntetés#civiltörvény#oszlatás#könnygáz

Címlapról ajánljuk