Külföld

Putyin zsoldosainak vezére szerint összeomolhat az ukrajnai front

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 6:54

Jevgenyij Prigozsin szerint bűnbakot akar csinálni belőlük az orosz vezetés.

Orosz és ukrán csapatok harcolnak a Donyeck megyei Bahmut utcáin, de az orosz erők nem foglalták el a várost – nyilatkozta szombaton a város alpolgármestere. Az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin pénteken még arról beszélt, hogy csapatai „lényegében körülvették” Bahmutot, vasárnap viszont arra panaszkodott, hogy a Moszkva által februárban megígért lőszerek nem érkeztek meg az alakulatokhoz.

Egyelőre próbáljuk kideríteni ennek okát: csak a szokásos bürokrácia, vagy árulás

idézi a Reuters a zsoldosvezért. Egy hétvégén közzétett videóban Prigozsin arról is beszélt, hogy ha a Wagner visszavonul Bahmutból, az egész front összeomlik. Mint mondta, katonái amiatt aggódnak, hogy ha Oroszország elveszti a háborút, akkor őket fogják megtenni bűnbakká. Szerinte a katonák azt találgatják, hogy a vezérkar, vagy „valaki még felsőbb szintről” vereségre kárhoztatta-e őket.

Néhány hete Prigozsin azzal vádolta az orosz vezérkart, hogy szándékosan nem biztosítanak elég lőszert a Wagnernek, de más logisztikai segítséget sem kapnak, emiatt harcosaik „hullanak, mint a legyek”.

Nyitókép: MTI/AP/Jevhen Tyitov

#Külföld#orosz-ukrán háború#bahmut#Wagner#jevgenyij prigozsin

Címlapról ajánljuk