Külföld

Sikoltozás, lökdösődés, ökölharc – videón a grúz parlamentben kitört brutális tömegbunyó

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 17:29

Az ellenzék Putyin hasonló törvényéhez hasonlítja a külföldi ügynökökről szóló javaslatot. 

Hétfőn verekedés tört ki a grúziai (georgiai) parlamentben a képviselők között, amikor a parlamenti bizottság megvitatta a „külföldi ügynökökről” szóló törvényjavaslatot. Ez a kritikusok szerint a szomszédos Oroszország drákói jogszabályainak mintájára készült, írja a Reuters.

A fővárosban, Tbilisziben, a parlament épületében készült videófelvételek szerint akkor tört ki a verekedés, amikor a kamara jogi bizottságának elnöke megütötte a törvényjavaslatot ellenző Egyesült Nemzeti Mozgalom ellenzéki párt vezetőjét.

A kormányzó Grúz Álom párt a múlt hónapban bejelentette, hogy támogatja a jogszabályt, amelynek még további jóváhagyási szakaszokon kell átmennie, mielőtt törvényerőre emelkedhet.

A törvény előírná, hogy azok a szervezetek, amelyek finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapják, „külföldi ügynökként” regisztráltassák magukat, és alávessék magukat az igazságügyi minisztérium ellenőrzésének, ellenkező esetben súlyos bírságra számíthatnak.

A kritikusok a 2012-ben meghozott és azóta folyamatosan bővített orosz törvényhez hasonlítják a javaslatot, sőt azt a grúziai önkényuralmi váltás jelképének tekintik.

„A most a parlamentben előterjesztett orosz törvényjavaslat ellentétes Grúzia nemzeti érdekeivel, európai törekvéseinkkel” – mondta Irakli Pavlenishvili polgárjogi aktivista és ellenzéki politikus. „Az egész nemzetközi közösség és a grúz közösség egyetért ebben a témában”.

Givi Mikanadze, a Grúz Álom egyik képviselője azonban a nemzeti televíziónak azt nyilatkozta, hogy „a grúz társadalom feltétlenül megérdemli, hogy tudja, mely szervezeteket milyen forrásokból finanszírozzák”.

A múlt hónapban több mint 60 civil társadalmi szervezet és médium közölte, hogy nem fogja betartani az új „külföldi ügynök” törvényt, ha az törvényerőre emelkedik.

Magyarországon „civiltörvényként” volt ismert, hogy „külföldről támogatott szervezetként” kell regisztrálnia magát minden olyan civil szervezetnek, amely a megelőző évben legalább 7,2 millió forint külföldi támogatást kapott. Ez azóta hatályát vesztette. 

Nyitókép: Twitter

#Külföld#grúzia#georgia#törvény#parlament#verekedés

Címlapról ajánljuk