Külföld

Öt halottja van a vasárnapi azeri-örmény összecsapásnak

rtl.hurtl.hu

2023. március 6. 7:13

Az azeriek szerint fegyvereket szállított egy karabahi konvoj, az örmények szerint csak egy szolgálati pisztoly volt náluk.

Legalább öten meghaltak abban a tűzharcban, ami azeri katonák és hegyi-karabahi örmények között tört ki vasárnap. Azóta, hogy Azerbajdzsán és Örményország függetlenedett a Szovjetuniótól, Hegyi-Karabah hovatartozása miatt két háború is zajlott – emlékeztet a Reuters hírügynökség.

Az azeri védelmi minisztérium közlése szerint két katona életét vesztette, amikor megállítottak egy konvojt, ami gyanújuk szerint fegyvereket szállított.

Az örmény külügy szerint a karabahi belügyminisztérium három tisztviselője halt meg. Abszurdnak nevezték a fegyverszállításról szóló azeri állításokat, közlésük szerint a konvoj iratokat vitt, és egy szolgálati pisztolyt.

Hegyi-Karabahot a legtöbb ország Azerbajdzsán részének tekinti, bár népességének többségét örmények alkotják. A térségben orosz békefenntartók állomásoznak. Az elmúlt hónapokban azeri környezetvédők zárták el az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő útvonalat, mondván, tiltakoznak a régióban zajló bányatevékenység ellen – örmény álláspont szerint azonban az azeri hatóságok utasítására cselekvő politikai aktivistákról van szó.

Nyitókép (archív): MTI/EPA/Azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálata

#Külföld#azerbajdzsán#örményország#Hegyi-Karabah#konfliktus

Címlapról ajánljuk