Külföld

A finnek szerint fenyegetőzni megy hozzájuk a magyar küldöttség, nekik pedig nincs miről tárgyalniuk

rtl.hurtl.hu

2023. március 5. 13:53

A külügyi bizottság elnöke szerint nem a magyar parlament, hanem a Fidesz és Orbán Viktor küldöttsége érkezik hozzájuk.

Bírálta a Finnországba küldött magyar bizottságot a finn külügyi bizottság elnöke, aki azt mondta a NATO-csatlakozás miatt érkező küldöttségről: nem a magyar parlament, hanem a Fidesz és Orbán Viktor küldöttsége érkezik hozzájuk.

Heino Nyyssönen, Magyarországgal foglalkozó kutató szintén úgy látja, hogy a kormány által küldött delegációt megfélemlítésnek szánják.

A finn Demokraatti című lap arról ír: Erkki Tuomioja, a finn országgyűlés külügyi bizottságának elnöke szerint a magyar politikai retorikát a sértettség befolyásolja. Szerinte „Finnországnak nincs miről tárgyalnia a küldöttséggel, és nincs mit magyaráznia”. A finn cikket a Blikk szemlézte.

Nem hiszi viszont, hogy a magyarok a törökökkel együtt koordinálnák a NATO-ratifikálás hátráltatását, de nem tartja ezt lehetetlennek. Nem gondolja azt sem, hogy Magyarország a delegáció látogatása során megpróbálná befolyásolni az ország befagyasztott uniós forrásainak felszabadítását.

Korábban arról írtunk: a magyar kormány úgy véli, Finnország és különösen Svédország rendszeresen hazugságokat terjeszt Magyarországról, azon belül is leginkább a jogállamiságról. Németh Zsolt és Hende Csaba mellett Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselők lesznek a tagjai a szerdán érkező delegációnak.

Korábban Kövér László házelnök arról beszélt a Hír TV-ben: „senkinek nincs joga kívülről beleóbégatni abba, hogy mikor dönt a magyar országgyűlés”.

 

Nyitókép: Varga György / MTI

#Külföld#finnország#nato#parlament#küldöttség#fidesz#megfélemlítés

Címlapról ajánljuk