Külföld

Egy oltásellenes spanyol nővér meghamisíthatta a gyerekek oltásait, több mint 40 család perel

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 16:52

Több mint 400 gyereket vizsgálnak meg.

Több mint 400 gyermek oltási státuszát vizsgálták Bilbao közelében, miután azzal vádolnak egy spanyolországi ápolónőt, hogy meghamisította a rutinszerű gyermekoltások beadatását, írja a Guardian

A helyi hatóságok tavaly ősszel indítottak vizsgálatot, miután a szülők nyilvánosan hangot adtak aggodalmuknak amiatt, hogy az ápolónő megpróbálta őket lebeszélni az oltásról a Bilbaótól mintegy kilenc mérföldre fekvő Santurtzi egészségügyi központjában tett látogatások során. A szülők azzal kapcsolatban is aggályokat fogalmaztak meg, ahogyan a védőnő beadta az oltóanyagokat.

Az ügy ezen a héten került nyilvánosságra, amikor 42 család jogi eljárást indított, amelyben dokumentumhamisítással és közpénzekkel való visszaéléssel vádolják a nővért, akit nem neveztek meg.

Ez a nővér mindegyik gyereket beoltotta – vagy nem – mondta Aitzol Asla, a családokat képviselő ügyvéd. „Néhányan észrevették, hogy furcsa módon adta be az oltóanyagokat; nagyon gyorsan beadta, majd úgy tűnt, mintha az egész fiolát a szemetesbe dobná”.

Az ápolónő feladata az volt, hogy beoltsa a gyerekeket olyan fertőzések ellen, mint az agyhártyagyulladás és a hepatitis B.

A családok szeptemberi panaszait követően az egészségügyi tisztviselők ellenanyagvizsgálatot végeztek a központban beoltott mintegy 50 gyermeken, és két csoportra osztották őket aszerint, hogy melyik nővér oltotta őket.

Kiderült, hogy az egyik vizsgált csoportba tartozók többsége nem volt megfelelően beoltva

– közölte novemberben a regionális egészségügyi hatóság.

A hatóság hozzátette, hogy az érintett gyermekeket megfelelően beoltják, és a vizsgálatot további 400 olyan gyermekre is kiterjesztik, akikről úgy vélik, hogy a védőnő kezelte őket.

A nővér ellen – aki jelenleg szabadságon van – vizsgálatot indítanak. 

Az azóta eltelt hónapokban az egészségügyi tisztviselők kevés információval szolgáltak az érintett családoknak, mondta Asla. „A szülők aggódnak amiatt, hogy mi történhetett a gyermekeikkel. Például ha egy iskolában kitört az agyhártyagyulladás, a szülők beküldték a gyerekeiket, azt gondolván, hogy be vannak oltva. Szerencsére eddig semmi sem történt.”

Az ügy kiverte a biztosítékot Spanyolországban, ahol az oltások elfogadottsága a legmagasabbak közé tartozik Európában.

Nyitókép: Balázs Attila/MTI

#Külföld#spanyolország#oltás#rutinoltás#ápolónő#per#kórház#vakcina#gyerekek#oltásellenesség

Címlapról ajánljuk