Külföld

Döbbent csönd, majd robbanás – videókon a háború egy évének legfontosabb pillanatai

rtl.hurtl.hu

2023. február 24. 5:04

Videó-összeállítással emlékezünk az orosz ukrán háború egy évére. Menekülő és lemészárolt civilek, nyilatkozatháború, lerombolt lakóházak és véres állóháborúk: Donbasz, Bucsa, Bahmut és Mariupol az RTL Híradó felvételein.

Így indult a háború pontosan egy éve:

 

Az oroszok a legnagyobb katonai sikerüket Mariupol elfoglalásával érték el. A kikötőváros ostroma 81 napig tartott, és a civil lakosság számára rettentő borzalmakat tartogatott. A földig rombolt várost végül május 16-án foglalták el az oroszok, miután a védők megadták magukat.

 

Az orosz katonák több mint 400 civilt mészároltak le Bucsában márciusban és áprilisban. Az ukrán ügyészség szerint az áldozatok kezét összekötözték, majd lelőtték őket. Ukrajna kérte a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy vizsgálják ki az eseményeket:

 

Miután az ukránok augusztusban és az ősszel sikeres támadásokat indítottak az orosz csapatok ellen, Putyinék taktikát váltottak, és azóta is több rakétatámadást indítottak a kritikus infrastruktúra és civil célpontok ellen. Idén január közepén több tucat civil halt meg Dnyipróban, amikor egy lakóházat ért légicsapás:

 

A Donbaszban már 2014 óta folynak a harcok, de az egy éve kitört háborúval szintet léptek  a civilek szenvedései. A német RTL Barinkove városában forgatott, ahol arról beszéltek az emberek, hogy ők is célponttá váltak:

 

Novemberben volt egy pillanat, amikor a háború eszkalációjának a veszélye megnőtt: Lengyelországban rakéta csapódott be, ami megölt két embert. Végül kiderült, nem orosz támadás történt, hanem eltévedt ukrán légvédelmi rakéták okoztak tragédiát.

 

Novemberben megérkezett a sáros időszak Ukrajnába, és azóta a nagy hadműveleteket jegelték a szemben álló hadseregek. A leghevesebb harcok Bahmut városára korlátozódtak, a helyzet az első világháborús Verdunt idézte, igazi vérszivattyú alakult ki. Az oroszok a mai napig nem tudták elfoglalni a várost:

 

A háború egyik legfelemelőbb pillanata Herszon városának visszafoglalása volt novemberben. Az emberek az utcán ünnepelték az ukrán katonákat:

 

A szakértők szerint amint az időjárás engedi, az oroszok nagy támadást fognak indítani az ukrán erők ellen. Mindkét oldal fegyverkezik, az ukránok nyugatról kapnak egyre több eszközt, hogy sikerrel vívják meg a háborút.

 

Nyitókép: Ukrán katonák egy páncélozott jármű tetején állnak, mielőtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében 2023. január 28-án. Fotó: MTI/AP/Andriy Dubchak.

#Külföld#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#donbasz#kijev#rakétatámadás#ma

Címlapról ajánljuk