Külföld

A műszak lejárt, kérem, menjen haza! – egy indiai cég bevezetett egy a munka és a magánélet egyensúlyát szolgáló szoftvert

rtl.hurtl.hu

2023. február 20. 20:09

Ha nem indulnak el, a gépük leáll. 

Egy kis informatikai vállalat a közép-indiai Indaur városában szokatlan módon biztosítja az alkalmazottai számára a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát: egy olyan szoftverrel, amely emlékezteti őket, ha lejárt a műszakjuk, és ideje hazamenni – írja a Reuters.

A Softgrid Computers szoftvere egy olyan értesítési rendszerrel van felszerelve, amely abban a pillanatban lép működésbe, amikor az alkalmazott műszakja véget ér, figyelmeztetve őt, hogy „az irodai rendszer 10 perc múlva leáll”, és arra kéri, hogy menjen haza.

Az intézkedést akkor hozták, amikor világszerte egyre nagyobb figyelmet fordítanak a hosszú munkaidőnek a munkavállalók egészségére és kapcsolataira gyakorolt káros hatásaira, és egyre több kutatás foglalkozik ezzel a témával. Az Egészségügyi Világszervezet például 2021-ben arra figyelmeztetett, hogy a heti 55 vagy annál több órát meghaladó munkaidő 35 százalékkal növeli a stroke, és 17 százalékkal a szívbetegségben való elhalálozás kockázatát.

Az ötlet mögött az áll, hogy a munkavállalóknak jó egyensúlyt biztosítsunk a munka és a magánélet között, hogy több időt tölthessenek a családjukkal és szeretteikkel

– mondta Ajay Golani vezérigazgató a Reuters partnerének, az ANI-nak.

A cégnél dolgozó 40 alkalmazott egyike az ANI-nak elmondta, hogy a szoftver segített neki abban, hogy időben el tudjon menni, és eleget tudjon tenni egyéb otthoni kötelezettségeinek.

Nyitókép: Pixabay

#Külföld#india#cég#munka#magánélet#egyensúly#szoftver

Címlapról ajánljuk