Külföld

Tüntetők várták Károly királyt, amikor Milton Keynes-be látogatott

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 19:11

Igyekezett nem odanézni.

Monarchiaellenes tüntetőkkel került szembe csütörtökön III. Károly király, amikor Milton Keynes-be látogatott, hogy megünnepelje, hogy a hely városi rangot kapott.

Erzsébet királynő 2022-es platina jubileumi ünnepségének részeként az Egyesült Királyságban nyolc helység vált várossá: Bangor, Colchester, Doncaster, Douglas, Dunfermline, Milton Keynes, Stanley és Wrexham. Az egykori települések mindegyike pályázatot nyújtott be a státusz elnyeréséért. 

De hiába az ünnepség és a városi rang, a Republic nevű monarchiaellenes csoport mintegy 20 tüntetője hatalmas táblákat tartott a magasba, amelyekre azt írták:

NEM AZ ÉN KIRÁLYOM. 

A király részt vett a helyi közösség tagjai és szervezetek számára rendezett fogadáson a Christ the Cornerstone templomban, majd ellátogatott a Milton Keynes Food Bankba.

Károly a templomnál úgy döntött, hogy nem vesz tudomást a tiltakozókról, cserébe a jókívánságokat fogadta (néhányan virágot is vittek neki) – írja a Mirror

Sokan közülük éljeneztek, amikor megállt az autójával, páran pedig még azt is kiabálták, hogy „Isten óvja a királyt”.

Károly feleségével, Kamilla királynéval együtt látogatott volna a városba, ám neki a hét elején pozitív lett a Covid-tesztje.

A Republic korábban közölte, hogy a koronázással egyidőben ellentmondásos monarchiaellenes tüntetéseket tervez. A csoport, amely választott államfő mellett kampányol, további akciókat tervez május 6. előtt. Petíciós oldalán úgy fogalmazott, hogy a koronázás csak az adófizetők pénzét pazarolja.

Az utóbbi időben számos más incidens is történt, többek között tojásokkal dobálták meg Károlyt. Decemberben a királyi biztonsági főnökök elrendelték Károly biztonságának felülvizsgálatát, mivel attól tartottak, hogy karácsonyi sétája tüntetésekbe torkollhat.

Egy, a megbeszéléseket ismerő forrás szerint a rendőrfőnökök „aggódnak” a további zavargások lehetősége miatt. 

Nyitókép: Samir Hussein/WireImage

#Külföld#károly király#iii. károly király#tüntetők#monarchia#erzsébet királynő#egyesült királyság

Címlapról ajánljuk