Külföld

Észak-koreai atomtámadásra készül fel éppen Dél-Korea és az Egyesült Államok

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 5:26

Egynapos hadgyakorlaton tanulmányozzák a lehetséges forgatókönyveket.

Közös hadgyakorlatot tart Dél-Korea és az Egyesült Államok hadserege jövő héten a Pentagonban, ahol az esetleges észak-koreai atomtámadásra adott közös fellépésüket dolgozzák ki – közölték pénteken szöuli tisztviselők.

Mint az AP hírügynökség írja, a szerdai egynapos számítógépes szimulációra azért kerül sor, hogy a két ország megerősítse hetven éve tartó szövetségét az egyre agresszívabb észak-koreai nukleáris fenyegetéssel szemben. A gyakorlat az észak-koreai fenyegetésekkel szembeni intézkedések mellett az amerikai elrettentés fokozására összpontosít. Olyan lehetséges forgatókönyveket tanulmányoznak, melyekben Észak-Korea atomfegyvert vet be, ezekre katonai válaszokat és válságkezelési terveket dolgoznak ki.

Az észak-koreai atomprogrammal kapcsolatos aggodalmak tovább mélyültek, miután tavaly a Kim-rezsim rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre és törvényt hozott az atomfegyverek „megelőző” célú bevetéséről. A fenyegetésekre adott válaszul Dél-Korea és az Egyesült Államok kiterjesztették közös hadgyakorlataikat, és fokozták a nyomást Észak-Koreán atomprogramja feladása érdekében. Januárban az amerikai védelmi miniszter közölte, hogy növelik a Koreai-félszigeten állomásozó fejlett fegyverzet, köztük vadászrepülőgépeik és bombázóik számát.

Észak-Korea korábban az ellene irányuló támadás próbájának minősítette a dél-koreai-amerikai hadgyakorlatokat. Kim Dzsongun pedig nemrég feleségével és lányával tekintette meg országa taktikai atomfegyvereit.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA

#Külföld#észak-korea#dél-korea#amerikai egyesült államok#atomtámadás#hadgyakorlat#atomfegyver

Címlapról ajánljuk