Külföld

Brutális orosz veszteségadatot közölt a brit hírszerzés

rtl.hurtl.hu

2023. február 17. 13:35

Csak a halálos áldozatok száma elérheti a 60 ezret és még ott vannak a sebesültek is.

Elérheti a 200 ezret az orosz fegyveres erők sebesültekben és halálos áldozatokban elszenvedett vesztesége az ukrajnai háború kezdete óta – áll a brit katonai hírszerzés pénteken ismertetett helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló 175-200 ezerre taksálja az orosz reguláris erők és a mellettük harcoló szerződéses magánhadseregek sebesültjeinek és halottainak számát.

A jelentés szerint a teljes adaton belül valószínűsíthetően 40-60 ezerre tehető a harcokban elesettek száma.

A brit katonai hírszerzés információi szerint az orosz fegyveres erők különösen a tavaly szeptemberben bejelentett részleges mozgósítás óta szenvedtek komoly veszteségeket.

Ezekből a számokból az tűnik ki, hogy a sebesültekéhez képest magas a halálos áldozatok száma, és ez szinte bizonyosan az orosz fegyveres erők zömére jellemző, rendkívül kezdetleges színvonalú orvosi ellátás következménye – fogalmaz a brit hírszerzési jelentés.

Az elemzés szerint az orosz veszteségek többségét szinte bizonyosan tüzérségi támadások okozták.

A brit katonai hírszerzés pénteki elemzése szerint a Wagner magánhadsereg nagy számban vetett be elítéltek közül toborzott katonákat, és az ő körükben akár 50 százalékos is lehet a veszteségarány.

Nyitókép: Kiégett páncélozott harci jármű roncsa Makarivban 2022. március 4-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. Fotó: MTI/EPA.

#Külföld#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#veszteség#hírszerzés

Címlapról ajánljuk