Külföld

Az EU ismét elmondta, hogy szükséges elfogadni az isztanbuli egyezményt, a Fidesz pedig ismét elmondta, hogy gender

rtl.hurtl.hu

2023. február 14. 20:43

Csak a szokásos.

Lépéseket kell tennie az Európai Uniónak az isztambuli egyezmény egységes ratifikálása felé, mondta Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben. Ezt a Fidesz továbbra sem hajlandó elfogadni. Hidvéghi Balázs EP-képviselő azzal magyarázta, hogy nem ratifikálják a nők elleni erőszakról szóló dokumentumot, hogy nem döntés kérdése, „hogy valaki férfi vagy nő”.

Az EU már hat éve írta alá az egyezményt, amit a Fidesz azóta nem ratifikált. A dokumentum elfogadásával az ország jogszabályi szinten lépne fel a nők elleni erőszak ellen. Az aláírás annyit jelent, hogy a kormány nem hozhat olyan törvényeket, amik a célkitűzésekkel szöges ellentétben állnak.

A fő célkitűzések a következők:

  • a nőkkel elleni erőszak és a párkapcsolati erőszak megelőzése
  • ezek üldözése és megszüntetése jogszabályok segítségével
  • az áldozatok védelme és segítése
  • a nemek közti egyenlőség megteremtése különféle intézkedésekkel
  • az érintett szervezetek és hatóságok támogatása, felkészítése

Az MTI szerint Hidvéghi arról beszélt: „a gender fogalmát rá akarják kényszeríteni a tagállamokra. Továbbá azt az abszurd elképzelést erőltetik, hogy az, hogy valaki férfi vagy nő, egy emberi döntés kérdése, márpedig ez biológiai tény”.

Nyitókép: Gyürk András és Hidvéghi Balázs a Fidesz-KDNP képviselői az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

#Külföld#isztambuli egyezmény#eu#gender#fidesz#ep

Címlapról ajánljuk