Külföld

Észak-Korea megtiltja a lányoknak, hogy Kim Dzsong Un lányával azonos nevet viseljenek

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 18:27

Akinek ez a neve, annak meg kell változtatnia. 

Az észak-koreai hatóságok arra kényszerítik a lányokat és nőket, hogy változtassák meg a nevüket, ha Dzsuének hívják őket, ugyanis azt a nevet Kim Dzsong Un lánya viseli – írja az Insider a Radio Free Asia hírére hivatkozva. 

Két forrás arról beszélt, hogy Csongdzsu és Phjongszong városok helyi önkormányzatai utasítást adtak ki a nőknek, hogy módosítsák a születési anyakönyvi kivonataikat. 

„Tegnap Csongdzsu város vezetése behívta a Dzsue néven a lakcím-nyilvántartási hivatalban szereplő nőket, hogy változtassák meg a nevüket” – mondta az egyik helyi lakos, aki hozzátette, hogy a szomszédságában egy 12 éves lánynak is ez a neve, a szüleit pedig felszólították, hogy jelentkezzenek a Biztonsági Minisztériumban a névváltoztatás miatt. 

A hatóságok szerint a lány neve mostantól a „legmagasabb méltóságú személyek” számára van fenntartva. A körülbelül tízéves Kim Dzsue az egyetlen Kim Dzsong Un három gyermeke közül, akinek nyilvánosságra hozták a nevét. A kislány akkor debütált a nyilvánosság előtt, amikor novemberben apjával együtt tekintett meg egy tesztkilövést. 

Maga a vezető megtiltotta, hogy az emberek a „Dzsong Un” nevet viseljék, és 2014-ben utasította a nevét viselőket, hogy módosítsák a születési anyakönyvi kivonataikat.

Az utasítás teljesítése „önkéntes” volt, de mint tudjuk, Észak-Koreában kevés dolog önkéntes, különösen, ha a vezetés utasításairól van szó – mondta az Insidernek Soo Kim, a CIA korábbi elemzője. „Szóval a legutóbbi névtilalom sem számítana szokatlannak Észak-Korában. Azt azonban még túl korai lenne megmondani, hogy mit hoz a jövő Kim Dzsong Un lánya számára” – tette hozzá. 

A találgatások ellenére a rezsim még mindig nem erősítette meg, hogy a lányt jelölték volna ki az utódlásra, és az állami média sem kezdte meg a szokásos előzetes dicsőítést a kijelölt utódról – mondta.

Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

#Külföld#észak-korea#kim dzsong un#név#keresztnév#tiltás

Címlapról ajánljuk