Külföld

„Fogtuk a kezét, itattuk, biztattuk, mert hittünk benne, hogy időben ki tudjuk menteni” – 38 órás küzdelem után a magyar mentők kezei közt halt meg egy 15 éves fiú

rtl.hurtl.hu

2023. február 11. 13:30

A saját haldokló apjának a teste zárta el az utat a magyarok elől.

Miután több erős földrengés is megrázta Törökországot és Szíriát hétfő hajnalban, Magyarországról is több csapat indult el, hogy segítsen a mentésben. A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat összesen 20 emberrel és négy mentőkutyával indult a helyszínre, és több sikeres mentésről is hírt adtak az elmúlt napokban, ám nemrég egy tragikus eseményről számoltak be a Facebookon. 

Van egy dolog amiről nem beszéltünk, mert minket is megviselt

– írták a bejegyzésükben. A csapat 36 órán keresztül küzdött egy 15 éves fiú, Ali életéért, aki a családjával egy ötemeletes épület harmadik emeleti lakásában lakott. 

„A ház összedőlésének a pillanatában már a lépcsőházban voltak, így az egész család 2-3 négyzetméteren helyezkedett el a végzetes pillanatban. A katasztrófa után 32 órával találtuk meg a családot egy igazán méltatlan helyzetben. Egymáson átesve, összeszorulva, egymásba akadva, födémek által összenyomva találtunk rájuk 6-7 méter mélyen” – írták. Ekkor még hárman életben voltak, de a gyermek haldokló édesapja elzárta a testével az utat Alihoz és a testvéréhez. 

„Tudtuk, hogy rajta nem tudunk segíteni,  így kerülőutat kerestünk és szép lassan elértük a gyermeket, akinek időközben a lánytestvére is meghalt. A negyedik rokonuk Alin feküdt, de ő az élettel összeegyeztethetetlen sérülései miatt azonnal meghalhatott. Testével nyomta össze a gyermeket, míg az ő testét egy ajtó és több tonnányi súly nyomta. Ali teste a holttest fogságába került, míg a lábai egy áthidaló alá szorultak. Hosszú, 36 órás küzdelemmel 4 irányból próbáltuk menteni a gyermeket, akivel végig kommunikáltunk, hol nyugtattuk, hol viccelődtünk. Fogtuk a kezét, itattuk, biztattuk, mert hittünk benne, hogy időben ki tudjuk menteni szorult helyzetből” – folytatta a mentőcsapat. 

A mentés során – utolsó esélyként – felmerült Ali lábainak az amputálás is, így a kutató-mentő szolgálat konzultációra hívta a holland csapat orvosait, de a szűk hely miatt ők is úgy vélték, hogy nem lehet végrehajtani a műtétet. „Ali 38 óra közös küzdelem után örökre elaludt.... Őt nem sikerült megmentenünk.”

Nyitókép: Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat / Facebook 

#Külföld#török-szíriai földrengés#törökország#földrengés#mentőcsapat#pest megyei kutató-mentő szolgálat

Címlapról ajánljuk