Külföld

Több mint 3 tonna kokaint ringattak a Csendes-óceán hullámai Új-Zéland közelében

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 8. 19:27

A rendőrség a hatalmas drogfogásról azt mondta, hogy egy évig elláthatták volna vele az ausztrál piacot.

Nagy mennyiségű kokaint talált a Csendes-óceánban az új-zélandi haditengerészet egyik hajója, közölte szerdán az új-zélandi rendőrség.

A vízben lebegő, halászhálóba rakott, bójákkal felszínen tartott drograkományt a rendőrség szerint egy dél-amerikai kábítószercsempész bűnszervezet dobta az óceánba, feltehetően a múlt héten.

A hálóban 81 bála kokain volt, összesen 3,2 tonna – ez Új-Zéland történetének eddigi legnagyobb drogfogása.


Az új-zélandi rendőrség, a vámhatóság és a haditengerészet decemberben indította meg a Hydros akciót, hogy azonosítsák és figyelemmel kísérjék a gyanús hajók mozgását. Nemzetközi partnereikkel együttműködve az új-zélandi hatóságok már jó ideje követték a kábítószercsempészek tevékenységét, így képben voltak azzal, hogy hol és mikor bízták az óceáni áramlatokra a kokaint. 

Az új-zélandi rendőrfőnök szerint a 3,2 tonna kokain nagykereskedelmi értéke körülbelül 500 millió új-zélandi dollár (114 milliárd forint), és valószínűleg Ausztráliába szánták.

„Úgy gondoljuk, hogy ennyi kokainnal egy évig elláthatták volna az ausztrál piacot” – mondta Andrew Coster, hozzátéve, hogy Új-Zélandon 30 év alatt szippantották volna fel a kokainisták ezt a mennyiséget.

Nyitókép: New Zealand Police / Twitter

#Külföld#új-zéland#kokain#kábítószer

Címlapról ajánljuk