Külföld

Magyar revíziós törekvésektől tart a szlovák külügyminiszter

Dévai LászlóDévai László

2023. február 8. 19:19

„Ha Vlagyimir Putyin sikerrel járt volna és most a keleti szomszédunk lenne, akkor ma ilyen igényekkel néznénk szembe” – jelentette ki Rastislav Káčer.

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter a Markíza nevű szlovák tévé politikai vitaműsorában azt mondta, hogy ha Vlagyimir Putyin sikerrel járt volna és egyből el tudta volna foglalni Ukrajnát, akkor Oroszország Szlovákia keleti szomszédja lenne. A politikus szerint ebből egyenesen következne, hogy az oroszpárti Magyarország szlovák területekre tartott volna igényt.

Káčer szavait idézve az Új Szó azt írja: a szlovák tárcavezető szerint titkosszolgálati dokumentumok bizonyítják ezt az állítását.

Gyimesi György és Igor Matovič, az OĽaNO párt tagjai szerint Káčer egyszerűen csak kijátszotta a magyarkártyát, amiért bocsánatot kellene kérnie a szlovákiai magyaroktól. A két politikus szerint a külügyminiszter nem nyilatkozhatna így: úgy vélik, ha nincsenek bizonyítékok, akkor a tárcavezető egyszerűen csak rémhíreket terjesztett.

Káčer, aki Matovič pártjának jelöltjeként lett külügyminiszter, ismét botrányosan, diplomatához nem méltóan nyilatkozott. Elfogadhatatlan, hogy határmódosítgatásokkal riogassa a szlovákokat velünk szemben

– mondta Mózes Szabolcs, a párt alelnöke.

Az esettel kapcsolatban megszólalt Rigó Konrád, a Szövetség-Híd platform elnöke is, aki elmondta, hogy szlovákiai magyarként nem zavarja, ha valaki Orbán Viktort vagy a Fidesz-kormányt kritizálja, az viszont zavarja, ha valaki emiatt a Szlovákiában élő magyarok nevében is megsértődik.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#magyarország#szlovákia#rastislav kacer#külügyminiszter#revízió#trianon

Címlapról ajánljuk