Külföld

21 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőcsapatok Törökországban

rtl.hurtl.hu

2023. február 8. 15:57

A Törökországban táborozó ferencvárosi és kisvárdai focisták jól vannak, nem esett bántódásuk – közölte Szijjártó Péter.

Újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt, a helyszínen lévő alakulatok eddig 21 embert mentettek ki élve a romok alól, közöttük öt gyereket, idézi Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az MTI.

A tárcavezető arról számolt be a győri repülőtérről bejelentkezve, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Terrorelhárítási Központ és az Életjel Mentőcsoport munkatársai mellett mostanra a Református Szeretetszolgálat, illetve a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is a helyszínen vannak.

A hét magyar mentőcsapat összlétszáma immár 156 fő, a munkájukat 28 kutya segíti.

Jó hírnek nevezte, hogy a magyar alakulatok már 21 túlélőt, közöttük öt gyereket kimentettek a romok alól, és reményét fejezte ki, hogy további túlélőket is találni fognak.

Most is folyamatban van több olyan mentés, ahol a keresőkutyák túlélőt jeleztek. Sok esetben a romok mennyisége és mérete miatt ez a munka komplex feladat, és hosszú időt vesz igénybe, de reméljük, hogy ez a 21-es szám még a következő órákban és napokban is növekedni fog

– mondta Szijjártó Péter, aki azt is hozzátette: a Kisvárda és a Ferencváros Törökországban edzőtáborozó labdarúgói jól vannak, ahogyan az a tizennyolc magyar állampolgár is, aki a katasztrófa sújtotta területeken tartózkodott.

A Törökországba utazó magyar mentőcsapatokkal korábban az RTL Híradó is foglalkozott.

Nyitókép: illusztráció; egy felszínre hozott túlélő Antakya városában. Fotó: Murat Kocabas/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Külföld#törökország#földrengés#mentés#ferencváros#kisvárda#szijjártó péter

Címlapról ajánljuk