Külföld

„Magyarország konkrét veszélyt jelent” – az uniós tisztviselő szerint folyamatos a szivárogtatás az oroszoknak

rtl.hurtl.hu

2023. február 8. 8:49

Gwendoline Delbos-Corfield szerint a magyar szakszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.

A brüsszeli városházán megrendezett Városok a jogállamért nevű rendezvényen vett részt egy panelbeszélgetésen az Európai Parlament magyarországi ügyekkel foglalkozó jelentéstevője, a francia zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield. A rendezvényen többek között felszólalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa, valamit a Szabad városok szövetségének több polgármestere is az Euronews beszámolója szerint.

Gwendoline Delbos-Corfield kifejtette, hogy a magyarországi fejlemények nem csak a korrupció és a demokrácia szempontjából aggasztóak, 

szerinte a magyar szakszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak, ami biztonsági kockázatot jelent.

„Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál. Ez egy konkrét veszély. Miért? Először is azért, mert mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Itt persze nem a városvezetésről van szó. Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak” – idézi a lap Delbos-Corfieldet, aki arról is beszélt,  mekkora teret nyert Magyarországon a félrevezetés, a manipuláció.

„Mindössze tíz évre volt szükség a félrevezetés kiépítéséhez és ez számomra elképesztő. A legutóbbi választásokat a Fidesz két dologra építette. Az első az volt, hogy a kormány elhitette az emberekkel azt, hogy az Európai Unió fiatal magyarokat küldene a háborúba, Ukrajnába. A második dolog egy teljes képtelenség volt arról, hogy az Európai Unió az iskolás gyermekek nemének megváltoztatására készül. Számomra hihetetlen az, hogy egy ennyire elképesztő információ létezhet és terjedhet egy országban és ezt tényleg elhiszik az emberek” – magyarázta. 

Delbos-Corfield szerint az EU elkésett a reakcióval Magyarország esetében és félő, hogy ott már a folyamatot nem lehet visszafordítani. 

Nyitókép: AP / MTI

#Külföld#európai unió#oroszország#veszély#gwendoline delbos-corfield#ma

Címlapról ajánljuk