Külföld

Ukrajna újjáépítését fogja pénzelni az USA egy orosz oligarcha elkobzott vagyonából

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 21:00

Konsztantyin Malofejev az első oligarcha, aki ilyen sorsra jut.

Az USA igazságügyi minisztériuma bejelentette, hogy Ukrajna újjáépítését fogják finanszírozni Konsztantyin Malofejev oligarcha elkobzott vagyonából, írja az Interfax. Egyelőre azon dolgoznak, hogy át tudják utalni az összegeket az ukrán kormánynak.

Ez az első olyan eset, hogy Ukrajnának adományozza az USA egy oligarcha elkobzott vagyonát. A döntést az USA törvényhozásának mindkét háza támogatja. Az ilyen pénzek sorsáról még decemberben hoztak törvényt Amerikában, melyet most alkalmaznak először.

Putyin szélsőjobboldali propagandistája, Konsztantyin Malofejev 5,4 millió dolláros vagyonát tavaly áprilisban foglalták le az Egyesült Államokban. Az oligarcha megpróbálta kijátszani a szankciókat, amelyeket ellene még 2014-ben vezettek be az Egyesült Államokban és a világ sok más országában, és titokban médiacégeket vásárolt Európában. Az üzletembert korábban „Putyin Sorosának” nevezték.

„Mindenki szenved Ukrajnában a háború miatt, ezért nekünk valamennyire kompenzálnunk kell a károkat. Akik felelősek a szenvedésekért, azoknak pedig fizetniük kell” – mondta a helyzetről Andrej Kosztyin ukrán főügyész.

Nyitókép: Bloomberg / Getty Images

#Külföld#putyin#oligarcha#ukrajna#elkobzás#vagyon#újjáépítés

Címlapról ajánljuk