Külföld

Egyesek már meg is fejtették a török földrengést: amerikai atombomba, esetleg titkos fegyver okozta

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 20:18

Pedig mostanra valószínűleg észrevette volna a világ, ha atombomba robbant volna Törökországban.

Több iráni és magyarországi Twitter-csatorna is azt állítja, vagy sugallja, hogy egy amerikai atombomba miatt alakult ki a földrengés Törökországban. Ezt arra alapozzák, hogy a rengés epicentruma 140 kilométerre helyezkedik el egy helyi katonai bázistól, ahol a hírek szerint nukeáris tölteteket is tárolnak.

Egy iráni „emberi jogi aktivista” és „szabadságharcos” tweetjében erre a kapcsolatra utalt, egy magyarországi – magát a Q-Anonhoz kötő – csatorna pedig már hírként számolt be arról, hogy „Földrengés Törökországban egy kisebb amerikai atombomba robbanása miatt”.

Egyes elméletgyártók arról beszélnek, hogy amerikai atombomba okozhatta a földrengést Törökországban

Egy szélsőséges nézeteket terjesztő magyar blog egy másik tweetet is idézett, amit azóta töröltek. Ebben a török posztoló arról értekezett, hogy „a földrengések nem normálisak, az Incirlik bázist ellenőrizni kellene, az amerikai rakétapajzs valójában egy HAARP fegyver, nem normálisak a földrengések Adanában”. (Amúgy kifejezetten gyakoriak, a térség alatt húzódik a kelet-anatóliai törésrendszer, a mostani rengésnek az ereje szokatlan, ilyen még nem volt arrafelé.) 

Egy másik szélsőséges magyar blog azt írta, hogy „globális eseményeket csakis globális erők tudnak előidézni. Most is így látjuk. Ha nem gond, nem fejtjük ki ezt egyelőre részletesebben, de mindenki figyelje ezt követően a török politikát és tőlünk keletre a háború alakulását, no meg a mainstream médiát, hogy mivel fog most foglalkozni és mivel nem. Ha tetszik, úgy is mondhatnánk: az időzítés jól sikerült”.

Habár az atombombák elvileg képesek földrengéseket okozni, ezeknek az ereje sokkal kisebb, mint magának a bombának a robbanása. egy öt megatonnás robbanás egy 6,9-es erősségű földrengéssel megegyező energiát szabadít fel. A törökországi rengések legdurvábbika 7,8-as volt, ami – ha egyenes arányossággal számolunk – egy 5,7 megatonnás bomba erejével egyenlő. Az amerikai légibázison tárolt bombák viszont egyenként maximum 400 kilotonnásat képesek robbanni, ami jóval kisebb ennél még anélkül is, hogy figyelembe vennénk, hogy az általa okozott rengés még kisebb lenne.

A pusztító földrengésről korábban a Fókusz is beszámolt. Papírvárként dőltek össze az épületek hétfőn Törökországban, a földrengés Szíria északi részét is érintette. Eddig legalább ötezer halálos áldozata van a török-szír rengéseknek; Törökország a katasztrófahelyzetben nemzetközi segítséget kért.


Nyitókép: MTI/AP/Halil Hamra

#Külföld#törökország#usa#atombomba#álhír#földrengés

Címlapról ajánljuk