Külföld

A revizionizmus nem elfogadott a futballban – reagálta Csányi Sándor ötletére a román labdarúgó-szövetség

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 18:27

Sem most, sem a jövőben nem fogadják el a javaslatot.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) küzdeni fog Csányi Sándor MLSZ-elnök javaslata ellen, amely engedélyeztetné a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlókat a nemzetközi a mérkőzéseken, írja az nso.hu.

 A témával a román sajtóban elsőként foglalkozó Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap kérdésére a szövetség azt válaszolta, hogy ebben a többi környező ország hasonló álláspontjára is számít.  

„A FRF sem most, sem a jövőben nem fogadja el ezt, és álláspontját a FIFA és az UEFA előtt is ismerteti, ha ez a vita eljut a két nemzetközi fórum asztalára, ugyanúgy, ahogy bizonyára a régiónk többi szövetsége is teszi majd. A revizionizmus nem elfogadott a futballban, és az UEFA határozottan elítéli a politikai, ideológiai, vallási vagy sértő jellegű provokatív üzeneteket, amelyek kategorikusan tiltottak a stadionokban” – áll a bukaresti szövetség válaszában. 

A kérdés azután lett aktuális, hogy Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke február elején azt mondta, próbálják elfogadtatni az európai szövetséggel (UEFA) a Nagy-Magyarország jelképet és az árpádsávos zászlót.

Az M4 Sportnak adott interjúban úgy fogalmazott, még nem jelentené ki, hogy ezek nem lehetnek ott a stadionban, de a jelenlegi helyzet az, hogy nem. Ugyanakkor jelezte, tárgyalni fog erről az UEFA képviselőivel. „Ha az MLSZ szervez egy bajnokságot, a csapatoknak el kell fogadniuk a kiírás feltételeit. Ugyanez a helyzet nemzetközi szinten is. Ha mi akarunk játszani az Eb-selejtezőkön, a Nemzetek Ligájában, vagy akár a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában, akkor el kell fogadnunk a kiírás feltételeit.

Az UEFA kiírása szerint pedig olyan transzparenseket nem lehet kitenni, amelyek rasszisták vagy politikai üzenetet hordoznak. Az a kérdés, hogy a Nagy-Magyarország jelkép hordoz-e politikai üzenetet. Szerintünk nem

– mondta a sportvezető, aki egyben az UEFA alelnöke is.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Külföld#román labdarúgó-szövetség#mlsz#magyar labdarúgó-szövetség#foci#nagy-magyarország#sál#lelátó

Címlapról ajánljuk