Romániának nincs „Székelyföld” nevű közigazgatási egysége – közölte a román külügy a bekéretett magyar nagykövettelNémeth Zsolt székely zászlós Facebook-bejegyzésére reagáltak.
Külföld

Romániának nincs „Székelyföld” nevű közigazgatási egysége – közölte a román külügy a bekéretett magyar nagykövettel

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 12:43

Németh Zsolt székely zászlós Facebook-bejegyzésére reagáltak.

Bekérette a román külügyminisztérium kedden Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy közölje vele: Romániában mind a húsz nemzeti kisebbég szabadon használhatja jelképeit, de az országban nem létezik „úgynevezett székelyföld” nevű területi közigazgatási egység, amely jogalapot teremtene valamely sajátos hivatalos jelkép használatára, írja az állami hírügynökség.

A bukaresti külügyminisztérium közleménye „határozottan helyteleníti” a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága elnökének hétfői Facebook-bejegyzését, amely szerint, mint írják, „Románia állítólag korlátozná az úgynevezett székelyföld zászlajának használati jogát”.


Németh Zsolt közösségi oldalán egy korábbi fotót osztott meg a budafok-tétényi városházára kitűzött székely zászlóról, a kép alá pedig azt írta: „A székely zászló addig lobog magyar közintézmények homlokzatán, amíg a román állam engedélyezi korlátozásoktól mentes szabad használatát Románia egész területén. Hajrá székelyek! Hajrá Erdély!”

A bukaresti külügyminisztérium hangsúlyozta: a román jogrend elismeri a nemzeti kisebbséghez tartozó személyek jogát, hogy magánrendezvényeken, valamint nyilvános kulturális és vallási eseményeken sajátos jelképeiket szabadon használják, továbbá bármely területi közigazgatási egységnek joga van Romániában saját jelképeiről határozni, „amelyeknek a helyi lakosság egészét képviselniük kell”.

Nyitókép: Facebook / Németh Zsolt

#Külföld#románia#székelyföld#bekéret#nagykövet

Címlapról ajánljuk