Külföld

A brit hírszerzés nem hiszi, hogy az oroszok nagy offenzívába kezdenének tavasszal

rtl.hurtl.hu

2023. február 7. 15:44

Pedig az ukrán katonai felderítés így véli, az oroszok pedig nemrég előrenyomulásról számoltak be.

Nem gondolja a brit hírszerzés, hogy az oroszok nagy offenzívát indíthatnának az elkövetkező hetekben. Arra hivatkoznak, hogy az orosz hadsereg lassan halad, és valójában nem vonnak össze kellő erősségű haderőt egy jelentős hadművelet elindításához.

Szerintük az oroszok bejelentései arról szólnak, hogy a hadvezetés politikai nyomásra irreális célokat tűz ki a sereg elé. Közben viszont csigalassúsággal haladnak: még Bahmutban sem törték meg az ukrán ellenállást, pedig a honvédők számára nem kulcsfontosságú várost már július óta ostromolják.

Az orosz hadsereg január 24-én jelentette be, hogy a déli fronton is támadásba lendülnek. Mostanra valószínűleg megkapta már az alapkiképzést az a nagyjából háromszázezer katona, akiket ősszel soroztak be. Az ukrán hírszerzés szerint is nagy offenzíva készül.

Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter sikeresnek nevezte a harci műveletek előrehaladását Bahmut térségében. Sojgu a védelmi tárca keddi videokonferenciáján elmondta, hogy a Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában indított orosz offenzíva hét település, köztük Szoledar „felszabadítását” eredményezte, írja az MTI.


Nyitókép: Füst száll a magasba a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Szoledarban, ahol heves összecsapások zajlanak az ukrán és az orosz erők között 2023. január 8-án. Fotó: MTI/AP/Roman Chop.

#Külföld#bahmut#orosz-ukrán háború#brit#hírszerzés#orosz#támadás

Címlapról ajánljuk