Külföld

Guardian: Titkos ukrán egységek Oroszország területén ölik az ellenséget

rtl.hurtl.hu

2023. február 5. 18:50

Kijev és a nyugati kormányok is tagadják az ilyen csapatok létezését.

Az ukrán vezetés és a nyugati kormányok tagadják, hogy az ukránok Oroszország területén is küzdenek ellenségeikkel, a Guardian most arról számolt be, hogy léteznek kisebb szabotőralakulatok, amelyek a határon átsurranva csapnak le az oroszokra.

A lap szerint az önkéntesek tisztában vannak azzal, hogyha lebuknak, akkor a kijevi vezetés le fogja tagadni, hogy bármi köze van hozzájuk. A lap egy Bratszvotonak nevezett egység tagjaival beszélt, akik orosz tisztviselőket rabolnak el, katonai létesítményeket robbantanak fel és katonákat ölnek a határon túl.

Az osztag papíron független az ukrán hadseregtől, ami azért hasznos, mert így könnyebben tagadhatja le az ukrán vezetés, hogy közük van hozzájuk. Kétszínűnek tartják, hogy a háborúban nagyon aggódik a nyugat, nehogy rendes támadás érje Oroszországot. „Úgy látszik, hogy az oroszok be tudnak nyomulni ukrán területekre, de az ukránoknak nem szabad Oroszországba menniük” – mondta egyik tagjuk.

A lap hozzáteszi, hogy az osztag független státusza miatt nem tudják száz százalékban megerősíteni, hogy a tagok történetei igazak arról, hogy hány katonát öltek meg, és hány létesítményt robbantottak fel a határ másik oldalán.

Nyitókép: orosz fegyveres erők gyakorlatoznak. Fotó: Getty Images

#Külföld#orosz#ukrán#titkos#független#szabotázs#oroszország

Címlapról ajánljuk