Külföld

„Nem mondanám csetepaténak” – az amerikai külügy értékelte a Szijjártó és Pressman közti szócsatát

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 7:34

Megvédte az amerikai külügyminisztérium a budapesti nagykövetét, aki az elmúlt napokban kisebbfajta nyilatkozatháborúba keveredett a magyar külügyminiszterrel. 

A magyar kormány és a budapesti amerikai nagykövet közötti „csetepatéről” kérdezték csütörtökön Washingtonban az amerikai külügyminisztérium szóvivőjét, miután az elmúlt napokban kisebbfajta szócsata alakult ki David Pressman nagykövet és Szijjártó Péter  külgazdasági és külügyminiszter között.

A magyar diplomácia vezetője csütörtökön reagált a budapesti amerikai nagykövet nyilatkozataira, miután Pressman a Politico című lapnak nyilatkozva az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette:

A magyar kormány politikai vezetői gyakran a béke előmozdításáról beszélnek, de a Putyin által támogatott nézeteket hangoztatják.

Szijjártó ezután közölte:

Teljes mértékben érdektelen, hogy mit gondol ő, vagy bármely más nagykövet a magyarországi belpolitikai folyamatokról, mert nincs hozzá semmi köze, nem dolga beleszólni Magyarország belügyeibe.

A magyar külügyminiszter ezt követően utalásokat tett arra, hogy az Egyesült Államok „komoly pénzösszeget” áldozott arra, hogy ne a Fidesz nyerje az országgyűlési választásokat, de „az nem jött be”.

Pressman erre Twitter-oldalán reagált, és közölte:

Minden tisztelettel, nem tekintjük Oroszország kísérletét az európai határok újrarajzolására csak egy Magyarországon történő belpolitikai fejleménynek.

Csetepaté, vagy sem?

Ned Price amerikai külügyi szóvivő egy sajtótájékoztatón az erről szóló kérdésre válaszolva közölte, hogy nem jellemezné „csetepaténak”, ami a magyar kormány és az amerikai nagykövet közötti történik. Közlése szerint Pressman, mint minden amerikai nagykövet „az amerikai érdekeket és az amerikai értékeket képviseli”, és azokat „megfelelő módon” népszerűsíti.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy nincs-e gondjuk a nagykövet által mondottakkal, Price közölte, hogy Pressman „csak az amerikai értékeket és érdekeket védi és népszerűsíti”. Azzal azonban már van gondja az Egyesült Államoknak, ahogy a magyar kormány bánik a nagykövettel. 

Price egy kérdésre válaszolva kijelentette, aggasztja őket, hogy a magyar kormány egyes magas rangú tagjai, és „a kormány irányítása alatt álló sajtó egyes tagjai összehangolt erőveszítéseket tesznek a nagykövet hiteltelenítésére”. Az amerikai külügyi szóvivő hozzátette, ilyen esetekben egyértelműen jelezni szokták aggodalmaikat, és azt Pressman meg is teszi.

Az amerikai nagykövet egyébként pár napja arról tett közzé képeket Twitter-oldalán, hogyan találkozott Szijjártóval. 


Nyitókép: Twitter/Ambassador David Pressman

#Külföld#david pressman#szijjártó péter#egyesült államok#magyarország#ma

Címlapról ajánljuk