Külföld

Hazaárulásért ítélték el a férfit, aki egy éjjel betört a Windsor-kastélyba, hogy megölje II. Erzsébet királynőt

rtl.hurtl.hu

2023. február 3. 15:20

Egy számszeríjjal érkezett a királynő rezidenciájára.

Bűnösnek vallotta magát a hazaárulásról szóló törvény szerinti vádban az a férfi, aki 2021 karácsonyán számszeríjjal felfegyverkezve érkezett a Windsor-kastélyhoz, és azt mondta egy őrnek, hogy 

azért vagyok itt, hogy megöljem a királynőt.

A hampshire-i, 21 éves Jaswant Singh Chailt akkor azonnal letartóztatták, most pedig 1981 óta ő az első ember az Egyesült Királyságban, akit hazaárulásért ítéltek el. 

A férfi beismerte azt is, hogy gyilkossággal fenyegetőzött, és hogy töltött fegyvert tartott a kastélyban. Az ítélethirdetésre március 31-én kerül sor.

Chail számszeríja nagyjából egy nagy teljesítményű légpuskához hasonlítható, és halálos sérülést is okozhatott volna. A férfit 2021. december 25-én este vette észre egy királyi védelmi tiszt a kastély egyik privát részén.

A tiszt egy kapunál állt, amely az uralkodó magánlakosztályaihoz vezetett. Chail, aki akkoriban munkanélküli volt, de korábban egy szupermarketben dolgozott, egy kötéllétra segítségével mászott be a területre, és már körülbelül két órája ott volt, amikor észrevették. 

Csuklyát és maszkot viselt, és egy vallomás szerint „olyan volt, mintha egy önbíráskodó filmből lépett volna elő”.

A rendőr elővette a sokkolóját, és megkérdezte: „Jó reggelt, segíthetek, haver?” Chail erre úgy válaszolt, hogy azért jöttem, hogy megöljem a királynőt. 

A védelmi tiszt azonnal felszólította Chailt, hogy dobja el a számszeríjat, térdeljen le, és tegye a kezét a fejére. Chail engedelmeskedett, de újra elismételte, hogy miért jött. 

A férfi egy kézzel írott üzenetet is tartott magánál, amelyen ez állt: 

Kérem, ne vegyék le a ruháimat, cipőmet és kesztyűmet, maszkot stb., nem akarok boncolást, nem akarok balzsamozást, köszönöm és sajnálom.

A Snapchaten közzétett videóban percekkel azelőtt, hogy belépett a kastélyba, Chail azt mondta: „Sajnálom, sajnálom, amit tettem és amit tenni fogok. Megpróbálom meggyilkolni Erzsébetet, a királyi család királynőjét. Ez bosszú azokért, akik meghaltak az 1919-es Jallianwala Bagh-i mészárlásban. Ez bosszú azokért is, akiket megöltek, megaláztak és diszkrimináltak a fajuk miatt”.

A Jallianwala Bagh-i mészárlásra akkor került sor, amikor brit csapatok tüzet nyitottak az indiai Amritsar városában összegyűlt több ezer emberre – emlékeztet a BBC.

Az ügyészek szerint a felvételt négy nappal korábban rögzítették, és a férfi 10 perccel a letartóztatása előtt küldte el a kapcsolatlistáján szereplő mintegy 20 embernek.

Chail korábban már megpróbált a királyi család közelébe férkőzni azzal, hogy jelentkezett a Védelmi Minisztérium rendőrségéhez és a királyi ezredhez.

Nyitókép: Victoria Jones - Pool / Getty Images

#Külföld#erzsébet királynő#ii. erzsébet királynő#hazaárulás#bűnös#betörés#windsor-kastély#királyi család

Címlapról ajánljuk