Külföld

Különös okból nem engedik a brit pilótanőket a légierő csúcsmodern F-35-öseire

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 2. 20:04

Az F-35 Lightning II vezetéséhez speciális sisakra van szükség, a több mint kétkilós szerkezetet csak 68 kilogrammnál nehezebb pilóták viselhetik.

Kellemetlen magyarázkodásra kényszerült Michael Wigston, a Brit Királyi Légierő (RAF) főparancsnoka a brit képviselőház védelmi bizottsági meghallgatásán, amire egyebek mellett azért került sor, mert botrány bontakozott ki a britek által vásárolt Lockheed Martin F-35 Lightning II típusú, ötödik generációs amerikai vadászbombázók körül.

Mint az a Daily Mail cikkéből kiderül, hiába jelentkeztek és készültek fel a RAF pilótanői az F-35-ösök repülésére, a légierő vezetése nem adott egyiküknek sem engedélyt a típusra.

Michael Wigston a meghallgatáson elismerte, hogy a Királyi Légierő női pilótái jelenleg nem repülhetnek a csúcstechnológiás lopakodó vadászgépekkel. Arra, hogy miért nem, azt a magyarázatot adta, hogy a RAF kötelékében szolgáló nők nem érik el az ehhez szükséges testsúlyt.

Michael Wigston azt mondta a brit parlament Védelmi Bizottságának, hogy a 68 kilogrammos testsúly alatti pilóták, legyenek azok nők vagy férfiak, nem tudják irányítani az F-35-ösöket. Ennek oka pedig az, hogy a repülőgépnek szerves része a speciális, több mint két kilogrammot nyomó sisak, és a kis testsúlyú pilótáknak gondot okoz ennek a nehéz eszköznek a megtartása. A légierő főnöke szerint a 68 kilogramm alatti pilóták súlyos nyaksérülést kockáztatnának a repülés közbeni extrém G-terhelések vagy egy esetleges katapultálás során.

Különös okból nem engedik a brit pilótanőket a légierő csúcsmodern F-35-öseire
Az F-35-öshöz tartozó harmadik generációs sisak – Fotó: Lockheed Martin

Wigston szerint a probléma kiküszöbölése érdekében a Lockheed Martin kifejlesztett egy könnyebb, Gen III Lite verziójú sisakot, de azzal kapcsolatban meg aggályok merültek fel, hogy nem nyújt megfelelő védelmet.

A légierő főparancsnoka hangsúlyozta, hogy a 68 kilogrammos testsúlyhatár nemcsak a nőkre, de a férfiakra is vonatkozik. Kevan Jones, munkáspárti képviselő erre úgy reagált, hogy ha ez így marad, akkor szinte soha nem lesz olyan brit pilótanő, aki az F-35-ösökkel repülhet:

Két lehetőség van. Vagy letiltják a nőket, vagy megkérik őket, hogy hízzanak kicsit.

Nyitókép: Lockheed Martin

#Külföld#haditechnika#egyesült királyság#f-35#testsúly#repülőgép

Címlapról ajánljuk