Külföld

Mészárlás áldozatainak családjával találkozott Angelina Jolie

rtl.hurtl.hu

2023. február 2. 14:24

Az Iszlám Állam dúlta fel az iraki falut, ahová a színésznő ellátogatott.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által lemészárolt jazidik sírhelyéhez látogatott Irakban Angelina Jolie amerikai színésznő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja, valamint a Nobel-békedíjas Nadia Murad, a mészárlás túlélője szerdán.

Kocho faluba is ellátogattak, amit az Iszlám Állam 2014-ben dúlt fel: a fegyveresek falvakat és vallási helyeket pusztítottak el, férfiakat állítottak sorba és lőttek le, nők és gyermekek ezreit rabolták el, majd rabszolgaként kereskedtek velük.

Az etnikai és vallási kisebbségek érdekvédelmét ellátó Yazda nemzetközi csoport szerint eddig hét tömegsírt azonosítottak Kocho környékén. A település jelenleg a bagdadi kormánnyal együttműködő fegyveresek ellenőrzése alatt áll.

Az Iszlám Állam terroristái csaknem 1200 embert öltek meg. A Szindzsár régióban történt mészárlás túlélője, Nadia Murad 2018-ban Nobel-békedíjat kapott, az ő családjával is találkozott most Angelina Jolie.

Az ENSZ a jazidik elleni mészárlást 2016-ban népirtásnak minősítette, majd 2023 januárjában a német törvényhozás alsóháza is népirtásnak nevezte az Iszlám Állam jazidik ellen elkövetett erőszakot.

#Külföld#Videó#angelina jolie#ensz#Nadia Murad#irak#népirtás#iszlám állam

Címlapról ajánljuk