Külföld

Japánban bálnahús-automatát állítottak fel, hogy felpörgessék az eladásokat

Dévai LászlóDévai László

2023. január 31. 10:53

Japánban nagyon kevesen esznek már bálnahúst, a hatvanas évek óta fogyasztás évről évre csökken.

Egy japán bálnavadász cég bálna-sashimit, magyarán bálnasteaket és bálnaszalonnát kínáló automatákat mutatott be Yokohamában, annak reményében, felpörgetik régóta hanyatló, és sok áruházlánc által szándékosan ignorált bálahús értékesítését.

A Kyodo Senpaku nevű cég elnöke, Hideki Tokoro egy bálnás sapkát viselve üdvözölte a leendő vásárlókat az automaták bemutatóján.

A cég a közelmúltban két hasonló automata értékesítési pontot hozott létre Tokióban, a negyediket a jövő hónapban a nyugati Oszakában tervezik megnyitni. A tervek szerint a következő öt évben száz ilyen automatát helyeznek üzembe.

Sok nagy szupermarket attól fél, hogy a bálnavadászatot ellenző csoportok majd zaklatják őket, ezért nem is nagyon árulnak ilyen húsokat. Sok olyan ember van, aki bálnát szeretne enni, de egyszerűen nem jutnak hozzá a termékhez

– mondta Tokoro a megnyitón.

Az árusított termékek főként Japánban fogott bálnákat tartalmaznak, az árak 1000 és 3000 jen (nagyjából 2700 és 8000 forint) között mozognak majd. Bár a japán kormány fenntartja, hogy a bálnaevés az ország kultúrájának fontos része, a fogyasztás az 1960-as évek óta folyamatosan csökken.

A japán bálnahús-fogyasztás mindössze 1000 tonnát tett ki 2021-ben, szemben a csirke 2,6 millió tonnájával és a marhahús 1,27 millió tonnájával. A hatvanas évek elején a bálnahús népszerűségének csúcsán éves fogyasztás 233 000 tonna volt.

Nyitókép: Carl Court / Getty Images

#Külföld#japán#bálnavadászat#bálnahús#cég#automata#hús

Címlapról ajánljuk