Külföld

Az oroszok szerint azért kellett lerohanni Ukrajnát, mert az ukránok erőszakra készültek a németek és a franciák segítségével

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 14:46

A volt német és francia vezetők arról beszéltek, hogy a Krím elfoglalása után azt akarták, hogy Ukrajna megerősödjön. Peszkov ezt fordította le úgy, hogy erőszakra készültek.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijev azért írta alá a minszki megállapodásokat, hogy fedezze Ukrajna felkészítését az erőszakos megoldásra, írja az MTI.

A szóvivő arra reagált, hogy nemrég a sajtóban Petro Porosenko ukrán elnök, Angela Merkel volt német kancellár és Francois Hollande francia exelnök is arról beszéltek, hogy a 2015-ben aláírt, az ukrajnai békés rendezés alapjának tekintett minszki megállapodások lehetővé tették azt, hogy Kijev megerősödjön. Ők nem említették, hogy a megerősödés szó alatt az erőszakra való felkészítést értik.

Peszkov viszont így értelmezte szavaikat: „Tudjuk, hogy mind Porosenko, mind pedig Merkel és Hollande megerősítette, hogy számukra, vagyis Ukrajna, Franciaország és Németország számára a minszki megállapodás-csomag nem volt egyéb egy paravánnál, amellyel azt a szándékukat álcázták, hogy Ukrajnát felkészítsék a Donyec-medencei probléma erőszakos megoldására. Ez ismét alátámasztja, hogy Putyin abszolút helyesen cselekedett, amikor úgy döntött, hogy a Donyec-medencében élő emberek megmentése érdekében elindítja a különleges hadműveletet”.

Peszkov nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy vajon Moszkva a Donyec-medencének nyújtott orosz katonai segítség lehetőségét már nyolc évvel az invázió kezdete előtt is fontolóra vette-e.

Arról is beszélt, hogy Oroszország számításba veszi azt a lehetőséget, hogy a kollektív Nyugat országainak részessége a konfliktusban tovább növekedhet, ám, mint mondta, „ez nem segít megváltoztatni az események menetét”.

Nyitókép: MTI / EPA / Jurij Kocsetkov

#Külföld#dmitrij peszkov#minszk#orosz-ukrán háború#német#francia#támogatás

Címlapról ajánljuk