Külföld

A covid volt az egyik vezető halálok a gyerekek körében az USA-ban

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 14:18

Pedig a többi korcsoporthoz képest nagyon kevés gyerek halt meg a vírusban. Több kutató is kritizálta a most megjelent tanulmányt.

Az egyik vezető halálok volt az amerikai fiatalok körében a covid, írja egy tanulmány, ami a JAMA szaklapban jelent meg. Az anyagból az derül ki: a vírus a nyolcadik helyen végzett az összes halálozási ok között, ötödik helyen áll a betegségekkel összefüggő halálokok körében, és első helyen áll a fertőző, vagy légúti betegségek között.

A tanulmány a 0-19 éves korig terjedő csoportot vizsgálta. A covidban elhunytak mindössze két százaléka tartozott ebbe a korcsoportba ebben az időszakban. A tanulmány kiemeli, hogy az eredményeket kontextusban kell kezelni, mert önmagában az is ritka a fejlett országokban, hogy az ilyen korú gyerekek bármiben meghaljanak.

Ezért a covid még vezető halálokként is csupán 821 áldozatot szedett a gyerekek körében.

A tanulmány eredményeit árnyalja az is, hogy abban csak azokat az eseteket vizsgálták, ahol a covid a halál kiváltó oka volt, és nem csak egy tényező, ami hozzájárult ahhoz. Emellett más kutatások szerint a koronavírusos halálokat nem mind jelentették az országban.

A Telex Dr. Michael Absoudot, a King's College London Nő- és Gyermekegészségügyi Tanszékének munkatársát is idézi, aki szerint a szerzők értelmezése nincs összhangban saját eredményeikkel, és jelentős módszertani korlátai vannak a kutatásnak, többek között az, hogy a 17-19 éveseket is gyerekként minősíti, illetve hogy nem veszi figyelembe azt, hány covidban elhunyt gyereknek voltak társbetegségei.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Külföld#covid#gyerek#halál#usa#kutatás

Címlapról ajánljuk