Külföld

Láncfűrésszel választották szét egymástól a holland klímatüntetőket, több százat letartóztattak

rtl.hurtl.hu

2023. január 29. 17:57

Állítólag kólát is bevetettek.

Több száz, egyes források szerint mintegy ötszáz klímaaktivistát tartóztattak le Hollandiában, miután szombat délután mindkét irányban lezárták a fővárosba, Hágába vezető A12-es autópályát, tiltakozásul a fosszilis tüzelőanyagok kormányzati támogatása ellen, írja az MTI.

A demonstrációt az Extinction Rebellion aktivistacsoport szervezte. A hírportál tudósítása szerint a tüntetők közül néhányan az úttestre ragasztották vagy egymáshoz láncolták magukat, a rendőrség láncfűrésszel választotta el őket, és állítólag kóla segítségével oldotta fel a ragasztót.

Körülbelül ezer további tüntető a városon át vezető autópálya aluljárója felett gyűlt össze a minisztériumi épületek közelében, hogy támogassa a blokádot. A rendőrség kora délután vonult ki, hogy megkezdje a tüntetők eltávolítását, a letartóztatottakat buszokkal vitték el és sportcsarnokokban helyezték el őket.

Az autópályát vasárnap kora reggel nyitották meg újra. A hét elején hét embert tartóztattak le otthonukban felbujtás gyanújával, amiért felszólították az embereket, hogy vegyenek részt a szombati tüntetésen.

Az Extinction Rebellion szervezet Twitteren megosztott üzenetében azt írta, hogy a hatóságok aránytalan erőbevetéssel léptek fel a tüntetők ellen, és négy újságírót is előállítottak. A hatóságok szerint a sajtó munkatársait előállításuk után a lehető leghamarabb elengedték. A rendőrség azt nyilatkozta, hogy az előállítások csendesen és békésen zajlottak, jelenleg folyik az őrizetbe vett emberek azonosítása.

Nyitókép: Twitter

#Külföld#hollandia#tüntetés#klíma#rendőr#láncfűrész

Címlapról ajánljuk