Külföld

Öt kicsi gyerekkel barikádozta el magát egy pincében egy szélsőjobbos Reichsbürger-tag Ausztriában

rtl.hurtl.hu

2023. január 27. 9:48

A gyerekek személyazonosságát nem sikerült tisztázni. A férfi támadásba lendült.

A szomszédok panaszai nyomán a hatóságok csütörtökön meglepő felfedezéshez tettek az alsó-ausztriai Hadres egyik pincesorán. Egy 54 éves Reichsbürger-tag bár feleségével és öt gyermekükkel illegálisan az egyik pincében rendezkedett be, számolt be a Kronen Zeitung.

Decemberben a német szövetségi ügyészség egy razzián 25 embert tartóztatott le az úgynevezett birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalommal kapcsolatban. Azzal vádolják a letartóztatott embereket, hogy előkészítették az állam megdöntését, és saját államformájukkal akarták felváltani azt. A Reichsbürger mozgalom tagjai több kisebb, egymással laza kapcsolatban álló csoportot alkotnak Németország-szerte. A tagok nem ismerik el a második világháború utáni német államot, és elutasítják a jelenlegi német kormányt. 

A Kronen Zeitung cikke szerint csütörtök délután lakossági panaszok miatt ment ki a címre a hollabrunni járási hivatal képviselője és az önkormányzat egyik alkalmazottja, hogy kivizsgálják. A rendőrség közölte: amikor az 54 éves férfi lebukott, paprikaspray-vel fogadta a két férfit, és megsebesítette őket. Az áldozatok ezután értesítették a rendőrséget.

A korneuburgi ügyészség utasítására a pincejáratot felnyitották és a helyiséget átkutatták. A férfi 40 éves élettársát és öt – egy ötéves, egy négyéves, egy háromáves, egy kétéves, illetve egy héthónapos – gyerekre bukkantak. Mivel a rendőrség szerint a gyerekek személyazonosságát nem lehetett tisztázni, ideiglenesen átadták őket a kerületi közigazgatás szociális osztályának.

A házaspár szerint a gyerekek közös utódaik, Angliában születtek, Ausztriában nem szerepelnek nyilvántartásban. Az 54 éves férfit ideiglenesen őrizetbe vették, és a nyomozás befejezése után az államhatalomnak való ellenállás gyanúja miatt feljelentést tesznek az ügyészségen.

Nyitókép: illusztráció Fotó: – Stiller Ákos / Bloomberg / Getty Images

#Külföld#reichsbürger#ausztria

Címlapról ajánljuk