Külföld

Videón, ahogy egy bátor fiatal megszerzi a géppisztolyt a holdújévi mészárlás elkövetőjétől

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 24. 9:02

Ha a 26 éves Brandon Tsay nem lép közbe, a 72 éves Huu Can Tran sokkal több emberrel is végezhetett volna.

Egy biztonsági kamera rögzítette azt a dulakodást, amelynek során egy fiatal férfi lefegyverezte a Monterey Park-i  lövöldözőt, írja az NBC News.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a 72 éves Huu Can Tran szombat éjjel agyonlőtt 11 embert egy holdújévi fesztiválon a kaliforniai Alhambrában található táncteremben, további kilencet pedig megsebesített.

Huu Can Tran sokkal több emberrel is végezhetett volna, ha nem kerül szembe egy 26 éves programozóval. Brandon Tsay ugyanis feltartóztatta a lövöldözőt, birokra kelt vele, és sikerült megszereznie annak félautomata géppisztolyát. Ezután a lövöldöző elmenekült, és később végzett magával furgonjában.

Az NBC News által megszerzett videón jól látható, ahogy a két férfi percekig viaskodik egymással a táncterem üres előcsarnokában. A küzdelem során Brandon Tsay elvette a hangtompítóval felszerelt fegyvert, és sikerült elkergetnie a támadót.


„Volt egy pillanat, amikor lefagytam, mert abban a pillanatban azt hittem, hogy meg fogok halni, mintha itt véget érne az életem” – mondta Tsay az NBC Newsnak. „De valami csodálatos történt, valójában csoda. Elkezdte felkészíteni a fegyverét, hogy mindenkit le tudjon lőni, és ekkor belém villant, hogy itt az ideje lefegyverezni. Tehetnék valamit, amivel mindenkit megvédhetnék, és esetleg magamat is megmenthetném.”

„Küzdöttünk az előcsarnokban, és megpróbáltuk elvenni egymástól a fegyvert” – mondta a hősként ünnepelt fiatal férfi. „Pofán vágott, majd a tarkómat ütötte. Megpróbáltam a könyökömmel elválasztani tőle a fegyvert, távol tartva magamtól.”

Miután Tsay végre megszerezte a fegyvert, meg kellett fenyegetnie, hogy lelövi, ha nem takarodik el. „Tűnj a fenébe! Lőni fogok! Tűnj el. Menj! És ezen a ponton azt hittem, hogy el fog menekülni, de csak állt, és azon töprengett, hogy harcoljon-e, vagy meneküljön. Tényleg azt hittem, le kell lőnöm, ha rám támad.”

A lövöldöző végül megfordult, kiment az épületből, és elmenekült fehér furgonjával. Tsay azonnal hívta a rendőrséget, még kezében a fegyverrel.

A szombat esti tömegmészárlás oka máig nem világos, a terrorizmus vagy a rasszizmus mint indíték azonban jó eséllyel kizárható. A rendőrség hétfőn azt közölte, hogy személyes jellegű okból kezdett lövöldözni a támadó. Monterey Park polgármestere, Henry Lo szerint a fegyveres férfi elsősorban a volt feleségével akart végezni.

#Külföld#egyesült államok#kalifornia#lövöldözés#hős

Címlapról ajánljuk