Külföld

Hollandiában is Koránt égettek, Törökország bekérette a nagykövetet

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 24. 12:04

Hágában egy szélsőjobboldali szervezet vezetője széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvét.

A török külügyminisztérium kedden bekérette Hollandia ankarai nagykövetét, mert vasárnap Hágában Edwin Wagensveld, a Pegida páneurópai szélsőjobboldali, iszlámellenes szervezet hollandiai vezetője széttépte, meggyújtotta és megtaposta a muszlimok szent könyvének, a Koránnak egy példányát, jelentette a török Anadolu hírügynökség.

A török külügyi tárca közleményt adott ki az ügyben, amelyben a leghatározottabban elítélték az „aljas támadást”. Mint írták: az, hogy ez a „szent értékeinket sértő” eset Svédországot követően ezúttal Hollandiában is megtörténik, egyértelműen bizonyítja, hogy az iszlamofóbia, a diszkrimináció és az idegenellenesség „Európában már nem ismer határokat”.

Törökország azt várja a holland hatóságoktól, hogy folytassák le a szükséges eljárást az elkövetővel szemben, és hozzanak konkrét intézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében.

Szombaton a stockholmi török nagykövetség közelében tartott tüntetésen egy iszlamofób párt vezetője égette el a Korán egy példányát. Erre az esetre reagálva Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn kijelentette: nyilvánvaló, hogy Svédország ezek után nem várhatja el Törökország támogatását a NATO-csatlakozást illetően. (MTI)

Nyitókép: Edwin Wagensveld – Fotó: Laszlo Balogh/Getty Images

#Külföld#hollandia#törökország#diplomácia#korán

Címlapról ajánljuk