Külföld

A finnek szüneteltetnék a NATO-csatlakozásról szóló tárgyalásokat a török-svéd balhé miatt

Dévai LászlóDévai László

2023. január 24. 17:59

A svédek és a finnek egyszerre lépnének be a katonai szövetségbe, csakhogy Törökország és Svédország között hűvösebb a viszony, mint eddig bármikor.

Szüneteltetni kell a NATO-csatlakozásról folytatott finn-svéd-török tárgyalásokat

idézi Pekka Haavisto finn külügyminisztert a BBC. Korábban az rtl.hu is megírta, hogy a két ország együtt jelentette be a balépési szándékát az Észak-atlanti szövetségbe (NATO). Svédország és Finnország csatlakozását eddig csak két NATO-tag nem támogatta egyértelműen: Magyarország és Törökország. A magyar kormány szóban már megerősítette a finnek és a svédek csatlakozási kérelmét, de a parlament erről majd csak februárban fog szavazni. Míg Magyarország esetében csak késlekedésről van szó, addig Törökország részéről tudatos nyomásgyakorlás áll a háttérben. Svédországban nagy számú kurd- és török kisebbség él, akikre Recep Tayyip Erdoğan következetesen terroristaként hivatkozik.

Svédországnak és Finnországnak »körülbelül 130 terroristát« kell kiutasítania vagy kiadnia Törökországnak ahhoz, hogy Ankara támogassa NATO-csatlakozásukat

– mondta Erdogan január 16-án. A török elnök a nyilatkozatban külön kitért Svédországra: elmondása szerint leginkább Stockholmtól várja el, hogy hatékonyabban lépjen fel azon „terrorcselekmények” ellen, amelyek hátterében Ankara szerint főként a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű kurd szakadár szervezet áll.

Egy új ország csatlakozási kérelmét minden NATO-tagnak jóvá kell hagynia, Törökország azonban erre a jelek szerint nem mutat sok hajlandóságot.

Pekka Haavisto szerint megakadtak a tárgyalások, a helyzetet pedig az sem segítette, hogy Svédország szélsőségesek Koránt égettek. Törökország szerint teljesen elfogadhatatlan, hogy a svéd kormány lehetőséget ad arra, hogy nyilvánosan égessék el az iszlám szent könyvét. A szóban forgó tüntetést Rasmus Paludan, a dán szélsőjobboldali Stram Kurs (Kemény Vonal) párt politikusa szervezte. A finn külügyminiszter elmondta, hogy nem tartják elfogadhatónak, hogy a törökök a csatlakozási kérelmük negatív elbírálásával zsarolják őket, ahogy azt sem, hogy kitoloncoljanak olyan embereket, akikre Törökország ráfogja, hogy terroristák. 

Pekka Haavisto közölte: a kialakult helyzet miatt a tárgyalások szüneteltetését kérik a májusi török választásokig, valamint hozzátette, hogy jelenleg nem látja szükségét a kapkodásnak. A diplomata ugyanakkor határozottan visszautasította azt az újságírói kérdésre felmerülő ötletet, miszerint Finnország Svédország nélkül léphetne be a katonai szövetségbe.

Nyitókép: Szijjártó Péter magyar és Pekka Haavisto finn külügyminiszter. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#nato#katonai szövetség#csatlakozás#törökország#finnország#svédország

Címlapról ajánljuk