Külföld

Videón, ahogy lelövik a rendőrök a felemelt kézzel álló férfit

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 10:08

A rendőrség szerint szembeszállt velük, és kénytelenek voltak lőni. A videó szerint azonban azt csinálta, amit kértek tőle. 

Több lövéssel megsebesítettek az amerikai Észak-Karolina államban található Cherokee megye készenléti rendőrei egy 41 éves férfit, amikor rátörtek lakására. A rendőrök tavaly december elején, hajnali öt óra előtt pár perccel jelentek meg Jason Harley Kloepfer otthonánál, azt követelve tőle, hogy felemelt kézzel jöjjön ki.

A rendőrség az akkor közzétett közleményében azt állította, hogy a férfi „szóváltásba keveredett” a rendőrökkel, majd amikor megjelent az ajtóban, ellenséges volt, és „rákényszerítette” a rendőröket arra, hogy rálőjenek.

A férfi lakásában felszerelt biztonsági kamera felvételei, amiket január közepén hoztak nyilvánosságra, azonban már egészen mást mutatnak. 

A videón látni, hogy a férfi és a felesége az ágyából kelt fel, amikor a rendőrök megjelentek az otthonuknál, és egy kamerával felszerelt robotot dobtak be hozzájuk, felébresztve a párt.

Az álmosnak tűnő pár kibotorkál a hálóhelyiségből, miközben hallani, ahogy a rendőrök hangosbeszélőn keresztül azt az utasítást adják, hogy „jöjjön ki felemelt kézzel”, hozzátéve, hogy „Jason, csak beszélni szeretnénk önnel”. A férfi, kezében egy cigivel, valamint a rendőrségi kamerával kinyitja az ajtót, megáll, majd felemeli a kezét, de ebben a pillanatban, még mielőtt bármit is csinálhatna, több lövés éri szinte azonnal.

A férfi elterül a földön, felesége pedig csak a szerencsének köszönheti, hogy a még mindig érkező lövedékek egyike sem találja el. A rendőrök közben továbbra is azt üvöltözik, hogy jöjjenek ki felemelt kézzel, amire a feleség kikiabálja:

Nem tud, meglőtték!

Amikor a rendőrök végül megjelennek az ajtóban, a lelőtt férfi kétségbeesetten közli, hogy „nincs fegyverem, nem is volt fegyverem”.

A rendőrség akkori közleménye szerint egy lövöldözés miatt vonultak ki a címre este 11 óra után, és azt állították, hogy „megpróbáltak kapcsolatba lépni az állítólagos lövöldözővel, de nem jártak sikerrel”. Ekkor a rendőrségi kommandós egység segítségét kérték a „túszejtéses” esethez, majd házkutatási parancsot szereztek, és a férfit lelőtték, amikor „szembeszállt” velük.

Kloepfer ellen akkor a rendőri munka akadályozása, ellenszegülés és fenyegetőzés vádjával indítottak eljárást.

A férfi a karján és a felsőtestén sebesült meg, és közösségi oldalán arról számolt be, hogy „fizikailag már jobban van”, de mentálisan még nem heverte ki az esetet sem ő, sem pedig felesége – írta a Daily Mail. Elmondása szerint elmenekültek az államból, miután kiengedték a kórházból, mert szerinte veszélyben van az élete. A férfi állította, hogy teljesen ártatlan, de részleteket nem árulhatott el a lelövéséről.

Az esetről szóló videón látni lehet, hogy amikor a rendőrkommandósok bemennek a házba, egyikük észreveszi a kamerát, és közli két társával:

A fenébe, tesó, kamerák, kamerák.

Nyitókép: Twitter / Fifty Shades of Whey

 

#Külföld#egyesült államok#rendőrség#rendőri erőszak#lövés#Videó

Címlapról ajánljuk