Külföld

Scholz és Macron közösen álltak ki Ukrajna támogatása mellett

rtl.hurtl.hu

2023. január 22. 19:26

Európa jövőjének motorja a francia-német együttműködés – vélik.

Együtt állt ki Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő vasárnap a Franciaország és Németország közötti megbékélési szerződés hatvanadik évfordulója alkalmából. Az eseményt a Sorbonne egyetemen rendezték, azon a két ország kormányának képviselői is részt vettek.

„A jövő, a múlthoz hasonlóan a két ország közötti együttműködésen alapul, amely az egyesült Európa motorja” – mondta Scholz, aki szerint az együttműködésük egy olyan „kompromisszumos gépezet”, ami lehetővé teszi „az ellentétek és a különböző érdekek átformálását összetartó cselekvéssé”, írja az MTI.

Macron azt mondta:

Franciaország és Németország egy testben két lélek.

Szerinte új energetikai modellt kell kiépíteni, valamint ösztönözni a jövő technológiát. Azt is elmondta, hogy az EU-nak képesnek kell lennie „önálló geopolitikai hatalomként fellépni védelmi, űrkutatási és diplomáciai kérdésekben”.

A hatvanadik évforduló nagyszabású megünneplése Párizsban alkalmat teremt a két ország között az elmúlt hónapokban hűvösre fordult viszony javítására. Az ukrajnai háború következtében az energetikai és a védelmi kérdésekben kibontakozó nézeteltérések a két ország között olyan méreteket öltöttek, hogy októberben elhalasztották az évente hagyományosan megrendezett közös francia-német kormányülést.

Mindkét vezető jelezte, hogy megingathatatlanul és addig támogatja Ukrajnát Oroszországgal szemben, ameddig csak szükséges.

„Ameddig csak szükséges, folytatjuk minden támogatás biztosítását Ukrajnának, amilyenre csak szüksége van” – mondta Scholz. Macron hozzátette, hogy a két ország megingathatatlanul támogatja az ukrán népet minden téren.

A délutáni közös kormányülésen a két ország vezetői várhatóan megvitatják újabb fegyverek küldésének lehetőségét Ukrajnának, nevezetesen a Leopard harckocsik esetleges átadását, amely miatt egyre nagyobb a nyomás Berlinen.

Franciaország hónapok óta aggodalmának ad hangot a Washington által augusztusban elfogadott inflációcsökkentési törvény európai hatásai miatt, s annak ellensúlyozására egy masszív európai finanszírozási rendszert sürget. Emmanuel Macron az elképzelés támogatásához szeretné meggyőzné német kollegáját.

Nyitókép:  Chesnot/Getty Images

#Külföld#macron#scholz#ukrajna#támogatás#eu#szövetség

Címlapról ajánljuk