Külföld

Veszélyes lehet a gyerekek körében terjedő új divat, ketten kórházba kerültek

rtl.hurtl.hu

2023. január 21. 11:43

A folyékony nitrogénba mártott úgynevezett dragon's breath-cukorkák miatt többen gyomorpanaszokra és égési sérülésekre panaszkodtak.   

A gyerekek körében igen népszerűek a TikTokon az úgynevezett dragon' breath (sárkány lehelete) cukorkákkal készített felvételek, amelyeknek az a lényege, hogy az édesség elfogyasztásakor köd keletkezik, amely láthatóvá teszi a levegő kifújását.


A hatást úgy érik el, hogy folyékony nitrogénba mártják a cukorkát, azonban az indonéziai egészségügyi hatóságok arra figyelmeztették a szülőket, hogy óvatosan engedjék a gyerekeket ezzel játszani. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis 

az országban több mint 20 gyerek sérült már meg az édesség miatt: égési sérüléseket szenvedtek, erős gyomorfájdalmuk keletkezett, és ételmérgezést kaptak. 

Ketten kórházba is kerültek a tünetek miatt. 


A folyékony nitrogén felhasználása az ételkészítés során nem illegális, a mesterszakácsok is gyakran alkalmazzák, mert látványossá teszi a tálalást. Tiszta, színtelen és szagtalan, ha azonban nem megfelelően használják, veszélyes lehet.

„A folyékony nitrogén fogyasztása akár súlyos légzési nehézségeket is okozhat a hosszú időn keresztül belélegzett nitrogénköd miatt” – mondta a CNN szerint Maxi Rein Rondonuwu, az új-zélandi egészségügyi minisztérium főigazgatója.

Az első esetet 2022 júliusában jelentették, amikor egy gyerek hideg égési sérüléseket szenvedett a bőrén, miután elfogyasztotta az uzsonnát. Novemberben és decemberben több esetet jelentettek, köztük egy 4 éves kisfiúét, akit súlyos gyomorfájdalmakkal szállítottak kórházba a fővárosban, Jakartában.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#dragon's breath#tiktok#gyerek#veszély#Játék

Címlapról ajánljuk